Monday, September 7, 2009

Resepi Cream Caramel

Atas permintaan kawan2 yg nak resepi Cream Caramel tu...sini dee kongsikan ye.

Bahan2:-

A. Bahan2 utk gula hangus:

1/2 cawan gula pasir
1/4 cawan air

B. Bahan untuk puding:
1 tin susu cair
3/4 cawan gula
sedikit esen vanilla
8 biji telur
1 tin air

Cara-caranya:

1. Sediakan pengukus

2. Buat gula hangus dahulu..satukan bahan A di dalam kuali / loyang bulat, masak dengan api perlahan. Biar gula hancur dan menjadi keemasan. Sentiasa kacau gula..takut nanti hangus rentung..kahkahkah. Dlm proses mengacau tu dia jadi putih dulu cam salut kuih keria tu tau..jangan panik...lepas tu baru dia jadi kuning. Jangan lama sangat..sbb nanti gula tu jadi pahit. Dah kuning..boh dlm loyang pd sapa yg masak dlm kuali tu. Biar sehingga sejuk.

3. Skrg..buat puding pula. Satukan bahan B..campurkan telur ke dalam gula..gaul (jangan dipukul) sehingga gula hancur. Lepas tu masukkan susu cair, air dan esen vanilla. Pastikan adunan tidak berbuih-buih. Masukkan ke dalam loyang yg telah ada gula hangus tadi. Kemudian kukus 20 - 30 minit.

Cadangan Hidangan:

Boleh dihidang panas atau simpan di dalam peti sejuk.

Tips Tambahan:

Jangan dikukus terlalu lama takut ia terlalu masak dan kurang lazatnya. Untuk memastikan cream caramel telah dimasak, gunakan garfu dan selak sedikit di tepi loyang. Jika gula keperangan telah kelihatan di tepi bermakna ia telah elok masak. Jangan lupa balut kain/napkin di penutup pengukus..untuk elakkan air wap menitik balik atas puding.

Selamat Mencuba!!

25 comments:

aha..ada pn resepi masakan ^^ hebat akak..

p/s: lepas ni kasi resepi agar2 lumut lak kak
 
uii sedapnya..harus buat ni :D
 
ya allah dee... sedapnyaaaaaaaa da lama kaseh carik ni :( nak buek malas... tapi kena buat gak la nampaknya nih....
 
sis
baru jer buat sabtu lepas....
sedap
tp tu arr.....camne nak ilangkah bau telur erk...x tahan zana.....
 
zam: hahaha..kuih lumut tu kena cuba dulu..kalo menjadi leh ar bg resepi..

lily: wajib buat lily..

kaseh: buatlah kaseh..senang je..

zanna: alamak..xde tipslah zanna..
 
leh bukak blog masakan nih..hehe
 
uihk.... meleleh air liur pakcik...huhuhuh
 
mrs k: alah..kawan2 mtk resepi..mana yg dee tau dee kongsilah..kalo x tau tu..dee senyap2 je..hehehe

dotblogspotdotkom: hehehe..cam melelehnya caramel atas puding tu..
 
bagus la kak..aku nk salin esok..nk try buat..

pengukus pulak takde...haaa..guna je periuk nasi letrik aku yg ade kukus tuh...hahaha..ranap
 
mat: guna kuali..boh air..lapik ngan besi pelapik jarang2 tu pun leh..pastu ko tutup..
 
lawalah naper nampak cam cheese kek ajer...resepi ni mesti mau copy...tq...mcmlah terer nak buat...hehe
 
da cam rupe ciskek je caramel akk ni..sy x gemo mende ni,sbb bnyk sgt gn telo.
 
cm sedap je kak....
nak....
huhuu
 
hallamak..kenot tahan..
tgk pun dah teleyo...
blum rasa lagi..syabasss dee
 
wah..sedap..nak belajar la...kena jot down nie..
 
dee.. aku paling suka cream caramel ni tau. aku bleh makan seloyang aku sorang je. nak gemok? seminggu ko makan ni tanpa henti.. pastu naik penimbang, konfem ko pitam!
 
thx for sharing the recipe sis...
tapi i rasa kalo u buat utk i lagiikkkkk sedap muahahahaha
 
sukaaaaaaaaaa... makan jer la... masak tak pandai...

p/s: nak try gak lah pasni
 
bestnyaaa....nk try tp kite cm takotlah nk cuba sesuatu yg bru ni..takot xjd...maunya kena humban ke laut...huhu
 
sedapnyer...
nak cube buat ujung mgu nila...
tq2!!!!
 
saya suka makan dan suka buatnya..
senang dan mudah...
gula hangus, berwarna emas tu membuatkn nya bertambah yummmy....
 
pandai ko wat.. dulu ada gak aku buat bawak opis.. blajar kt kakak aku.. sedap sngt..
 
he..macih sis bg resepi ni...
sy copy ltak kt blog sy lg 1 ye..:)
 
deee arituh disebabkan teringin sgt puding ni kaseh suh mama belikan kat pasar ramadhan..tapi tak puas makan so arinih kaseh nakbuat...ikut resepi dee ni eh..hhehehe
 
Dah try.. x sabar nk tggu waktu berbuka...