Wednesday, July 21, 2010

Report Card Mimi..


Hari isnin baru ni Mimi bwk balik report card.  Oh..sy tidak pernah meletakkan harapan yg tinggi terhadap budak 5 tahun yg baru pertama kali menjejakkan kaki ke sekolah.  Tapi jauh di sudut hati...ibu mana yg tidak mahu anak mereka bijak dan berjayakan?  

Bila sy tengok Kelakuan..oklah..B.  Padahal nakal...kalo cikgu bagi D..alamatnya hadiah rotanlah kt tapak tangan..hehehe.  Kehadiran pun B..yelah..hari tu ada gak ponteng sbb ikut Mama gi Penang..hehehe..pastu demamlah..selsemalah..batuklah..dan lagi aksi2 merempan dia x mau pegi sekolah waktu dia suppose bersekolah.  Masa cuti sekolah..hari2 tya..bila bole pegi sekolah..bosan..bosan..bosan.

Budak 5 tahun yg baru sekolah tp dah tau apa itu bosan..sila baca apa yg Mama tulis ni.  "Kakak ada satu perjalanan yg sangat jauh.  Kakak akan duduk di sekolah menimba ilmu dalam tempoh 12 tahun lagi..lepas tu kakak wajib melanjutkan pelajaran hingga ke peringkat tertinggi selagi Mama n Ayah mampu menyekolahkan kakak.  Faham?  Jawab faham cepat!!"

Hehehe..result anak sy bolehlah..ada juga A for Ayam, ada juga B for Bola, ada juga C for Cacing..eh..ada juga E for Elephant.  Ayam utk Sains & Maths..bagus2..Mama dulu SPM roundabout 2 kali utk Maths.  Smpi skrg Mama bg alasan "I hate numbers"....walhal sbb Mama malas nk kira..hehehe.  Elephant dia lak utk Agama..ler..apa teruk sgt kak.  Mama hari2 dgr kakak nyanyi lagu, "Mari kawan2..kita baca Quran, jangan malu segan, gurukan tunjukkan".  Dlm periksa tu cikgu x suruh nyanyi lagu nasyid ye...kehkehkeh.

Xpelah kak..nanti Mama belikan dvd dan buku2 yg menarik utk kita sama2 belajar ye.  Hujung tahun ni ada lagi utk kakak improvekan result kakak hari tu.  Tahun depan kakak masuk Pra kan..jangan kakak ngadu bosan lagi ye.  Kalo bosan Mama export kakak pegi negeri Timbaktu!!  Chow!!

24 comments:

wah..bestnya kan..salu kita bandingkan waktu kita sklh dulu..
tapi bdk2 skrg lg cerdik..5thn dh g sklh...so, utk yg terbaik bagi diorang, ibubapa harus ada plan utk masa depan diorang.
 
Hi, hope it's OK to contact you here. We would love to include your blog on our giveaway search engine: Giveaway Scout (http://www.giveawayscout.com). Have a look and if interested, use our online form to add your blog (http://www.giveawayscout.com/addblog/ ). thanks, Josh
 
wah gud la..A tuk maths & sains...tahniah2..teruskan usaha yer mimi..insya-allah nanti dapat la B @ C plak tuk agama tue...dun worie..usaha lagi dan lagi...
 
Kalau nak result anak2 bagus, ibubapa juga memainkan peranan dlm mendidik... tapi kecik2 dah dpt A for math&sains kira berjaya juga nie...
 
kalau ujian agama ustazah suruh nyanyi, semua dapat E lephant konfem dapat A yam... ehehee.. sebab kalau bab nyanyi ni sume laju.. kan kan kan
 
Congret utk Maths&Sains tu...Bole cuba lg tuk Agama tu nnt..dun worry la mama...
 
InsyaAllah,
boleh beri masa lagi mimi sesuaikan diri dgn buku2 pelajaran :))
 
takper MIMI kecik lagi nanti belajar lagi yer...me too hates mates...tp suker money2 hehe
 
comel report kad mimi ni dee heheehehe....
alhamdulillah sejuk perut ko dpt anka bijak....kire okey laa nie...5 tahun kooo.....org kate playschool....ape2 pun doa yg terbaik tuk anak2 kite kan....amin!~
 
sy pun xexpect tinggi sgt kat anak sy..anak kita sebayalah dee...tp budak skrg pndai2 dee..kdg2 sy selalu mkn hati tgk anak org lain lebih pndai dr anak kita..tp last2 sy pk setiap anak2 perkembangan dia lain2..

Yg pnting kita sbg ibu kene doakan yg baik2 utk anak kita..

thniah utk A tu..
 
TAKPE Dee,,nanti naik darjah satu leh improve lagi .
tahniah utk mimi ..mimi mesti boleh ..
 
okeylah tu dee, baru masuk 5 tahun.budak-budak besar tu tak boleh paksa.
 
kak. tadika dh ade sains ke?? sies tak tau..skng ni taf kan zmn stdy diorg..sbb tu ank2 zmn skrn cpt matang..

pndai lah tu kkk, dpt ayam utk maths dgn sains..

aunt dpt cacing ajee ade ms2 tu terus dpt donkey! tak pon elephant! adeii..mmg tak suka maths, sm mcm mak kkk! hehe

taniah utk kkk..cuba lagi yea ;-)
 
InsyaAllah kak..
slow2 lah.. lama2 nnti dia boleh catch up semua tu..
kena rajin2 berdoa kan kak.
 
kira ok gak la pencapaian dia dee.. eemmm insyallah ada improvement nanti
 
alololo comwy jer... baru pes taim tuh kan. lum dpt grip utk pekse2 ni, hehehe... ada dpt A tu mmg dh tunjuk pmulaan yg baik. math n sains lagik. cayalahhh...

gud luck utk akak! study rerajin, nnti suh mama bawak gi disneyland! ekekeke
 
A utk Sains n Math? terer tuh!!
 
tadika tu tak mencabar kot untuk dia. hehe
 
okla tu kak ade A jugak
tapikan budak2 skang ni mmg camtu la kak..cepat bosan bila belajar..

anak buah sy, mula2 je sonot g skolah
pastu dah masuk 6 tahun jd maleh

agaknye skolah pada usia awal sgt dia jd dah boring. Bila masuk darjah satu..

nak tahu ape dia cakap??

"ala..along dah tahu. ari tu dah belajar.."

apo nak jawab..uhuhu
 
Tuulaa.. mama dia pun elegik sangat dengan MLM. Kalau tak boleh try Score A...! Eh, sorri.. Score A lagi! Kikiki..Jangan marah, jangan marah..
 
budak 5 tahun pun dah ada report card..tapi bagus juga boleh tgk perkembangan mereka..
 
alah dee,biasalh tu..budak2 kan mula2 cikgu2 nk biasakn ngan exam je..markah A ke B ke..tu soal kedua..

tp pandai plak mimi tu sebut bosan ekk...hehehe
 
xpe dee.. mimi bole cuba lg.

kt mana negeri timbaktu tu dee.. x pernah aku dengar.
 
kompetitif sgt pembelajaran zaman skarang nie...
kecik2 pun ada report card kan hehehe...
ok pe dia nye pencapaian...
my kids pun i tak push...
asal jgn fail dah hehehehehe...