Tuesday, May 26, 2009

Sebab Ini Ke?


Hahaha...mula2 nk gelak dulu. Sebab apa ye. Sebab semalam adalah pertama kali setelah lebih 20 tahun sy kembali melawat ke Klinik Pergigian Bangsar. Setelah sekian lama....last2 dulu gi masa sekolah2. Skrg bila dh keje..nk gi buat gigi je gi swasta. Dh lama dentist kat klinik swasta tu suruh buang geraham bongsu yg sebenarnya xde ruang nk tumbuh. Sy still berdegil..ckp adalah doc. Mmg ada ruang...tp dia tumbuh senget...so, bila makan segala sisa2 makanan tersekat kat situ..asyik cungkil2..lama2 dia sakit. Ada macam2 peristiwa masa sy gi klinik semalam.

First, klinik tu skrg tgh direnovate. So, numbering system dia cam kat atas tu lah. Sy pgg satu, misi letak kat kad klinik satu. Sy sampai dlm kul 10 pagi. Giler lambat..sure kat lunch baru kena panggil ni. Sy lum bfast. X berani nk pegi...sebab x tau time tu no brp yg dia tengah service. Ada lak sorang cina pompuan ni..lingkungan dlm lewat 40-an. Keje dia asyik tutup pintu sliding. Sbb org yg bukak x reti tutup. Bila org x tutup dia marah2. Sy gelak je tgk gelagat dia. Yelah..bila org x tutup pintu..panaslahkan. Aircond tu kuar. Tu yg dia bising tu. Membebel je kejenya. Smpi org blakang sy ckp dia ni elok je jd Door Caretaker. Haha..tiba2 fon sy bunyi. Smbil jwb tipon..nama sy kena panggil. Kelam-kabut sy masuk..simpan fon..smpi lupa nk bg no tu balik.

Lepas dh cek suma...dorang setkan appointment utk operation buang geraham bongsu tu 5 Jun nanti. Bawak rm50 je. Aik..giler murah. Tp sy mmg tau kos di hospital kerajaan mmg murah. Sy cek tu je byr RM1. Tp nk menunggu tu yg sy x tahan. Tp kali ni sy pujilah. Sy register dlm kul 10.10 am gitu..sy abis dlm kul 11.10 am gitu. Sejamlah. Xlah lama. Tp misi sy dh bwk balik no tu lah. Kena gi antar ke? Haha..anybody yg ada experience operation buang geraham bongsu? Sakit x? Hihi...bila dikenang2 kan takut..tp masuk operation room je sy ni dh 4 x. Dua operation mata, dua lagi caesar. Hehe..tp gigi x penah..tu yg cam seriau sket tu.

Tiba2 sy terpikir...adakah kerana makan nasi lemak Bank Rakyat Corner di Desa Pandan (skrg Ar-Rahnu) aritu penyebabnya?


Atau donut2 Big Apple yg dibelanja oleh anak buah sy?


Atau buah Harum Manis yg sangat2lah manis dan nikmat dan harum sekali yg diberi oleh officemate sy jauh dari Perlis ini? Adakah? Hahaha...x lain x bukan..mmg gigi ko xde ruanglah sebenarnya. Gatal lg ckp ada ruang..padan muka. Tahanlah sakit smpi 5 Jun nanti. Adeh..adeh!!

28 comments:

big apple big apple!! YES YES...hihi..tetiba rasa nak mkn big apple jugak T_____T
 
dee.. aku pernah kena cabut gigi geraham bongsu... kena smpi rm400 lebih. klu x silap dh lama 9 tahun yg lepas. klinik swasta. sib baik company yg tanggung. sakit sangt.. sampai bila doc nk cabut gigi tu bergegar kepala kita di buatnya. bila gigi tu patah, apa lg trtinggal la cebisan gigi kat dlm gusi.. tu yg kena belah.. lepas ubt bius dh abis memang sakit. nk mkn pon susah. 3 ari gak kena mkn bubur... tapi ko jgn risau la. cuma dia nk cucuk jarum je sakit sikit cam kena gigit semut. pas tu dah ok dah...
 
salam dee..tak dpt bayang kan nya ..dee sbb lom penah kena..tp ade bius kan.ilang bius nanti baru rasa sakit kot..
 
saya dok cari2 katner nk add akak..tak jupe la..ni add ym sy eika_n@yahoo.com.
 
wey.. siyes mmg saket tau kalo gg bongsu tumbuh menyenget!

opsss... donut ituuu!
 
sy ni jenis tak suka nak menakutkan orang ^^ cabut gigi ni tak sakit pon..macam semut gigit je..rasa macam best pulak..hehe menipu betul rasanya ayat diatas ^^

tak de la sakit sangat kot..sbb penah cabut gigi tahun lepas..dia akan bius dulu..lepas tu baru dia cabut..cuma sakit sikit la bila ubat bius da abis..tp akak boleh makan ubat tahan sakit yang diberi kelak ^^ kalo rasa xcukup beli ubat tahan sakit kat farmasi..tq

p/s: suka doktor cun yang cabut ^^ mmg xsakit
 
eerrrrkkk aku pun takut gak cabut gigi...
 
dee...firstly aku nak puji ko sangat berani gi jumpe dentist...aku ni pengecut...eiii takut laa...lagi2 nak kene cabut gigi....tak mo laah hehe he he.....

nanti ko citer yeak pasal pengalaman ko cabut gigi.....aku nak sangat tau...mane tau leh jadi penaik semangat aku nak gi checkup gigi aku nie...dah bertahun ooo pas sekolah aku takgi jumpe dentist....hehehehehe
 
dee mesti pasal donat tuh hehe
 
time cabut gigi tu tak sakit sbb dah kena bius kan...tapi seriau bila dia nak inject bius tu...coz nampak itu jarum kannn....

then mulalah rasa mulut kita herot petot semcm je sbb bius tu kan hahahahahhaah...

neway, masa time dia tgh cabut tu, mmg tak rasa sakit tapi kepala kita nie cam geleng2 kanan kiri skit aaa..

bila settle semua, mesti dia bagi ubat tahan sakit...but the pain is bearable lah sis, no hal nye...
 
sy x penah rs cmne cbt gg..abg sy penah,dia kate x skt sbb da bius..tp lps tu skt sket2 jela,lps bius abeh.
kalo da sket sgt kak,terpkse kan..dr merane jiwe rage. sy ni nk g cuci gg,kn pkse ngn abg dulu..penakut seh sy ni..bdn je besau. tp da g cuci taun lps,ok la..x tkt da..hehe..doc tu ade gak soh sy buang gg bongsu,tp sy kate len taun la..hehe..

ritu cuci gg tok 2 org pon kene rm225. kalo operate mau lebeh.
 
ada akk tu penah cabot geraham bongsu...kate nyer lps hilang bius tu sakit..then kene mkn bubur...hehe....

tahan ke la dulu ye kak..
xpe...sakit kali ni skali je..pastu dh xsakit dh....smpai bila2..;)
 
kalau nak share xperience my sister, agak hazab gak la sakit dia..
apa pun.. tke care ek?
 
seram... ;D
 
pergghh... nak cabut gigi tak tahan tu.... apapun Dee semoga berjaya menempuhi apoinment nanti.. ngeee... :P cam sodap jer makanan tu telan liur aku dibuatnya... nak scawan! heuheuheu :P
 
ha'ah kan.. klu dah sakit gigi ni.. aduh.. tak tertahan rasanya..
 
huhu...mcm sakit jer bunyi...takpe sakit lagi bersalin
 
akak, ada brg utk akak dr CH...hehe
 
hadoi.. sy xde experien tp bunyik jer dh mcm sakit.. tp elok dicabut sakit kejap je.. kalo disimpan mmg x tertanggung la..
 
Salam Dee.
Bila gigi sihat, gigi berkhidmat sepanjang hari dan malam, memang dah patut kalau dia nak belubang pun. hehehe. dah lama dia berkhidmat.
 
zino pun rasa seram nak cabut gigi ni hehe.. rasa macam doktor tu nak tonyoh2 je kat dalam mulut tu hehe

semuga misi cabut gigi berjaya.. hehe
 
kak dee sungguh brani menyerah diri kt klinik gigi...lieya takut...dr sekolah lg diri ku ini tkt dktr gigi...tp alhamdulilah gigi lieya xpnh rosak lg...skt gg pn x pnh..lieya mmg jg gg dr kecik lg...slmt mnjlani operation 5 jun nnti kak dee,,,
 
uishhh mesti sakit giler la k.dee!hiks..saje jerk takutkan k.dee..weols tak pernah lagi kena sakit gigi yg melampau..(sekali sok kena..adeh..minta dijauhkan)
geraham bongsu tumbuh pun lite2 jerk sakitnye...tp tak tau la betul ke tu graham bongsu?ntah2 ada lagi tak tumbuh..adeh...

pergghhhh..pelam tu buat weols gatal gigi!mana nak gigit ni..woohoo
 
adoyai...snsitif tul n3 ni...eden pn sakit gg gak...pnah cbut gg smpi kna jahit cz lpas cbut gg darah x hnti2 kluar..huhuhu....pobia eden smpi skrang.....
 
ciare: makan jelah big apple tu..

zana: citer pya sakit..pehtu ckp jgn riso..aiseh..lg aku riso..

kty: hahaha..ilang bius mmg sakit kty..

suw: nti akak add ye..

cok: tulah..tgh nanggung skrg ni..

zam: ko cabut gigi biasa ke geraham?

kulna: takut ek..

lieya: aku gi setahun sekali utk buat scaling..cabut x penah..gi lah lieya..buat scaling..gigi cantik..bersih je..

finee: hahaha..dh lama sakit sebenarnya..dibiar2kan..

rasp: pala teleng2..aiseh..ngeri ni..

eya: swasta mmg mahal dik..

seroja: bubur? kena cari resepi best2 ni..hihihi..

ayu: hazab? adeh..ni yg x tahan ni..

a-as: seram? hahaha..

ady: mesti sakit kan?

cute: betul tu..

lily: a'ah ek..hahah..

kojah: luv u lah kojah..

khas: tulah khas..dh lama menahan sakit ni..

leenoh: gigi x berlubang..geraham tumbuh senget je..

zino: seram je baca komen zino..

lieya: ko muda lagi..tunggulah bila dh berumur sket..hahaha..

mummyaessh: dia tumbuh kalo x senget xpe..hopefully ada ruang ek watie..

reen: tu yg menakutkan tu..eee..
 
Ishk.. takutnyee kalau cakap pasal nak cabut gigi nih... Perrghhh.. tak tahan lor
 
byk penyebab sakit gg nih
 
salah 1 sebabnye ialah...

malas gosok gigi

kekeke