Tuesday, June 8, 2010

Baby Airis 1.8kg Je...

Oh..pada mereka yg sedang mengandung.  Berhati-hatilah ye.  Ni ahli baru dlm keluarga sy.  Nama baby ni Nur Airis Aqela.  Berat 1.8kg...dilahirkan secara c-zer di PPUM pada 24 Mei 2010 jam 11.34 pagi.  Pergh..giler tepat sy bg info.  Sbb sy tgk surat beranak dia daaa.  Ni masa dia dok dlm inkubator.  Dilahirkan tidak cukup bulan (8 bulan).  Sebab ibu dia terkejut nmpk lipas dan telah melompat sehingga bleeding.  Tu yang terberanak awal tu..hehehe.  Suppose bulan July due date dia.

Seminggu lebih rasanya dia dok dlm inkubator.  Sabtu baru ni..dh leh masuk wad biasa.  Minum susu pakai cawan je.  Cawan ni kecik benornya..tengok Airis..kecik je.

Semalam dia dh balik umah.  So, kitorang pegilah ziarah.  Sy x pangku baby bukan sebab takut.  Sy kan batuk..baby x cukup bulan ni fragile.  Lps tu pulak sy baru balik kerja..x mandi lagi, x bersih.  Tengok tangan ibu dia lg besar dari kepala dia.  Masa ni ibunya, Kak Yang, tengah burpkan baby.  Kata dia..nurse ajar inilah cara burp kan baby yg x cukup bulan.  Sbb kepala dia lembik lagi kan.

Nenek ranggi tengah pegang baby.  Dalam gambar nampak besar tp sebenarnya mmg kecik.  Setakat lengan nenek ranggi dia tu je.  Itupun berat baby dh naik 2kg.  Kenapa sy panggil nenek ranggi?  Nenek ranggi dia ada Facebook.  Cucu dh nk masuk 6 pun..hahaha.

Dia ngan bantal peluk baby tu pun lg kecik dia.  Acik Ina berdoa agar baby Airis bertambah2 sihat n bertambah2 berat badan ye sayang.  Moga ibu baby Airis juga sihat sepanjang tempoh berpantang ni.  Apa pun tahniah buat Kak Yang dan Along.  Moga berbahagia dengan kehadiran dengan puteri ke 2 ini.

26 comments:

alahai. airis yg tomei dan tecik.

nape pakai cawan?

anak buat den lahir 2 minggu awal 2kg jek.

sekarang aduhai. kena diet sbb debab. ekkeekke
 
.:: Iissskkkk!!! Keciknyer baby... takpe, janji baby & ibu selamat... Tapi memang la, baby tak cukup bulan kena extra care... Muah baby Airis... ::.
 
Keciknyer 1.8kg..anak abang 2.9 pon dah rasa seriau nak pegang.

Alhamdullilah baby dan sihat.
 
hadif dlu masa dok dalam nicu pon nurse kasi minum ngan cawan.. maybe taknak ajar dorang minum ng botol kot.. kang tanak tetek mak pulak! huhu
 
alahai comelnya..muga2 baby Airis cepat besar macam abg zam ^^

p/s: rindu pada anak
 
geram je tgk baby ...merah2 kulit dia..
 
uish terkezut tgk lipas sampai terbersalin ek...bahya gak ek..
tengok airis kena burp gitu tingat kat my 1st gegirl...
my 1st gegirl lahir 3 weeks awal pun kena burp gitu caranya hehehehe..
 
tekejuk lieya bace dee..sebab lipas kan....moga2 baby terus survive tuk membesar.....ni doktor dah bagi balik rumah, mesti sikecik ni kuat .....

lieya pun takut nak pegang budak tak cukup bulan....
 
alhamdullilah..nasib baik baby dan mummynya selamat kan..takutnya akak ya allah mintak di permudahkan la segala urusan eida nanti..huhuhuhu...scary la plak...
 
alalala.. keciknyer..
same cam my niece.. 1.5kg jer. 7 months.. tu pun pasal bleeding gak...
 
sadisnye kisah ibu die masa nak beranak kan die..
hehe..
kecik sgt..
mcmana nak mandikan tu..
 
alorrr cutenye
ish geramm
sure wangi je

bahaya tol kan..salah terkejut skit leh bleeding..aduhai..

takpe kak..kang bagi susu ibu dia byk2..sure besar sihat bagi juara..:-)
 
series ke kak dia terbesalin sbb terkejut melompat nampak kipas?? T__T hish saye pon ske tekojut2 ni..seram le pulak..hukhuk

apepon, bb sgt kecikkkk..comei tp mesti rasa takot2 nak pegang kan =p
 
alahai kecik nya baby airis.. alhamdulilah semua dah selamat.. semoga baby cpt besar dan besar yer..

bila la nak timang baby lagi ni.. hehehe
 
comel nya baby...
 
masa baby syoklah, dapat main-main.dah naik 5 atau 6 tahun dah tak boleh main lagi.cam syok je nak dukung cam ni.
 
alahai comel nya baby nie. part pegang baby ni nor takde masalah...so far ok je
 
uish.. bahaya yer. melompat terkejut sampai bersalin sudah. yati kena hati2 camni.
alhamdulillah baby n mommy pun sihat kan.. ape pun tahniah yer..
 
tahniah comei la baby tu...geram tngk ...yg penting semuanyer selamat
 
kecik2 pun nampak strong. semoga kekal sihat dan bina badan dengan jayanya yer
 
What a beautiful sweetie!
Grow-up healthy and strong ya!
 
kecik tu....
semuga ia sihat
 
airis minum susu bebyk ye...cepat besar, jgn sakit2 tau!!
 
tecitnye die..
seram pegang bb kecik2 ni
anak anin lahir 3.4 kg..skrg nak masuk sethaun dh nak 11 kot..
bile pgg anak org lain rs mcm naklambung sbb rengan sgt..

lipas? bahaya nih bintanag ni
 
aku tgk gmbr yg dia minum pakai cawan tu..baru aku nmpk jelas yg Airis mmg kecik... sbb aku tau dah cawan tu besor mana..

hhmmm

Tp kan dee...ko tgk dlm 8bln ~ 1 taun ke atas nnt! aku yakin dia akan memBESAR bagai johan! silap2 ko pon tak larat nak hangkat!

xD

(ramai dlm keluarga/sedara mara aku yg lahir tak cukup bln...)
 
ha? tekejut nmpak lipas smpai blh bleeding?? biar betul?? aduii..kecik nya dia kak..tpi tak pe, syukr alhmdlh, dia blh survive kan