Tuesday, September 7, 2010

Kuih Raya Sendiri Bikin..


Bukan sy yg bikin..anak buah sylah.  Dah dalam 2 tahun rasanya kakak sy pencen buat kuih raya.  Anak dara dia dh boleh harap.  So, ini anak dara sulunglah..sbb atas dia 3 abang.  Dialah yg buat tiap2 malam.  Sy tolong sikit2.  Kalo sy campur modal, baru kena tolong banyak2..hehehe.


Biskut pertama..biskut cornflakes.  Sedap dan senang.


Oh..ini favourite ramai orang.  Biskut Belang Koko..sy bantai je bagi nama..hehehe.  Sgt2 sedap.  Yg ni dia buat tanpa sy tolong apa2.  Sy datang buat tasting je.  Sedap2..pass2.


Ini pulak chocolate chip..semata-mata chocolate chips je kt dalam tu.  Dorang mmg x suka campur2.  Alah sendiri bikin..sukahatilah nk bubuh apa pun.  Hitam legam yg sebenornya ni.  Pulak tu ni stok2 yg pukul 2.30 pagi punya..adik dia yg study Poli tu yg jaga..dh last2..besar gedabaklah.  Nak cepat habis...kihkihkih.  Sy tolong sket sgt.  Dah ngantuk sy balik rumah tidur..hehehe.


Ha..ini sarang semut.  Malam tadi buat.  Sy tolong dari mula smpi habis.  Ini pun x cukup.  Nak kena buat lagi ni.  Ramai nau main suka order2 je.  Lenkali kasi topup modal n tolong buat..best gak.  Ni order je tau..hehehe.


Inilah buku resepi kakak sy.  Dia mmg x penah beli kuih tunjuk2 sejak kahwin smpi sekarang ni.  Semua buat sendiri.  Dah diperturunkan kepada anak2.  Sy gelak besar bila baca tulisan dia.  Almaklum orang dulu2.  Ejaan pun old skul...hihihi.


Ko tengok resepi ni..Biskut Rupawan.  Ha..mana mau jumpa.  First time sy dgr ni.  Macam2 jenis kuih ada..nama pun pelik2.  Biskut Boby pun ada..ini mesti penangan citer Hindustan dulu2..Bobby...kihkihkih.  Malam ni kakak ipar dia dh smpi dari Penang.  Biar kakak ipar dia pulaklah tolong.  Sy nk kemas rumah sy..hehehe.  Kuih2 ni kan..every year..confirm abis punya.  Almaklum home made..lain rasanya..hehehe.  Oklah..byk pulak keje.  Bos memanggil2..chow!!

23 comments:

maybe malam raya nanti tolong adik je buat kek..tahun ni nak beraya ala kat Kelantan...ada kek atas meja...heee
 
seronok kan kan buat beskut raya... saya dh baper tahun x buat.. lgpn jadi malas sbb buat sorang2 je slalu..

buku resipi mak ngn nenek sy hilang suda... nak cuba resipi2 yg kt intenet mcm x brapa nk yakin ssgt... (alasan je tu hahaha)

yang menarik perhatian sy dh tentu le choc chip tu... nyum43...
 
Rajin2 itu anak dara....nnt ke nnt tah thn bila la buleh buat biskut raya sendiri..hmmmm...tiap thn..tunjukkkkkk jer la mana2 biskut yg patut....
 
bessnyer buat kuih raya sendiri....teringat my mum pun ada buku resepi cam gitu hehe
 
bestnya ramai ade..kalo me tak tolong pon tak pe...janji dpt memeriahkan keadaan...hehe alamak saya pon ade buku respi tapi nasib baik print..ageggege mau gelak iskandr dengn ismeth kalo saya yg tulis kan..hehehe
 
bestnyer buat kuih raya sma2..
thn ni langsung tak buat.. last year je rajin ya amat.. hehehe
dulu2 rajin buat ramai2 dgn kakak. refer buku resipi dia je yg very old skool. hehehe..
skrg ni pun ada lagi.. tersimpan kat laci.. hehheh
 
rajin..rajin...bertuah dh ada anak besaq-besaq ni leh harap dh..buat keja dapor...
 
gigih la u sis..nti boleh la pos ke shah alam sikit :)
 
teringat buku resepi mak saya..macam tulah..sy tgk buku tun smbil lalu..sy xminat buat kuih nie..he he he...

untung kakak dee dpt anak dara yg boleh harap...
 
biskut rupawan..
mesti rupa nya menawan..
hehe
salute la kak ur akak..
sy ni beli kuih tunjuk je..
 
saya paling suka biskut choc chip tu...every year mesti ada..
 
dulu masa awal kawin..kty ngn adik ipar rajin buat kuih..

lor nie lama gile tak buat kuih sendiri .
 
taun ni 1 jenis je buat kueh raya, laen semua tunjuk.. hehehe
 
senang ye anak buah pandai buat kuih...
 
buku nota itu sgt nostalgia!
 
akak sy pon camtu kak..
buku resipi dia kelakor la
cam kuar dari muzium..ehehe

kak dee,

"SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI, SEKIRANYA SEPANJANG KENAL DLM ALAM MAYA NI TERSALAH BAHASA N TERSALAH KATA..AMPUN MAAF DIPINTA.."
 
fuh...rajin ar ni dee....at least ade gak bau2 membaking hah...walaupun ko jadi tukang rase jek hheheeheh....

dee selamat hari raye tau...ko lik kg hati2 tau...maaf zahir dan batin yeak
 
rajinnya...nmpk menarik biskut belang2
 
mmg klasik la buku resepi tu. haha!
 
Seronoknya..wat kuih sendiri.. iye laa rasa puas kalau jamu org ngan kuih buatan sendiri.. :)
 
SALAM,

LF MENGAMBIL KESEMPATAN INI MENGUCAPKAN SELAMAT HARI RAYA, MAAF ZAHIR BATIN. SEMOGA AMALAN KITA DI BULAN RAMADHAN DITERIMA OELH ALLAH SWT
 
sedap nya biskut raya ko dee..aku main tunjuk je biskut raya tahun ni
 
salam saudari,

boleh ke share resepi biskut belang koko kat atas tu?
dulu2 masa saya kecik, mak selalu buat kuih tu, tp skrg ni resepi dah hilang bersama bukunye.

harap dapat share. thanks..