Monday, February 27, 2012

Kartika Sari, Amanda Brownies dan Pasar Baru, Bandung


Ha...nak kenalkan korang dengan orang yang dah glamour kat Malaysia.  Ye..inilah Pak Ceppy.  Muka ala2 yassin senario.  Sangat cool tapi kelakar. Kalau sebelum ni kami guna APV je..hari terakhir di Bandung sebelum berangkat ke Jakarta, kami tukar ke van Pregio.  Yelah..kami kan 6 orang..dgn barang2 shopping lagi..confirm APV tu tak muat.


Masuk2 je van..terus dapat perfume yang kami beli semalam.  Ni gara2 terbau perfume pekerja2 kat Trans Studio.  Wangi2 betul dorang.  Perfume ni kami order sehari sebelum tu.  Dorang dah siap ada catalogue, kami order dan bayar terus.  Esoknya Pak Supir kami pergi collect.  

1ml berharga Rp1000.  So, kami semua beli botol paling kecil 35ml.  Jadi harga Rp35,000...baru dalam RM12 je.  Bau sangat wangi, hampir sama dengan yang original dan paling penting tahan lama.  Jangan lupa shopping perfume di Bandung ye.


Lepas checkout je, kami terus ke Kartika Sari.  Borong pisang salai keju.  Kat sini saya tak beli brownies kukus tu, saya rembat Chocolate Chip Brownies je ngan Bagellan Butter.  Sumpah sedap.  Harga tak ingatlah.



Ramai betul orang dalam Kartika sari ni..mostly Malaysians.


Kat Amanda baru kitorang borong Brownies Kukus.  Serius, mmg sedap.  Tapi kalau u oll nak beli, beli hari last ye.  Melainkan hotel korang ada fridge lah.  Masa kitorang beli tu..expiry date dah dekat..lagi 2 hari.  Sampai Malaysia..bahagian atas dia dah mula berkulat.  Tapi saya potong je bahagian atas dan makan bahagian dalamnya sbb masih elok.  Alhamdulillah, ok je..tak sakit perut pun.  Bebudak opis makan pun ok je.


Lepas tu shopping time.  Otewei (otw) ke sinilah, Cik Puan Elly kita kena saman.  Tapi rugi betul kami tak sempat snap gambar pak polisi yg menyaman tu..hehehe.  Kami teruskan perjalanan ke Pasar Baru.  Masuk2 je mata dah rambang.  Kain lace dia cantik2.  Lagi cantik dari yang di Malaysia.



Then serbu kain cotton.  Kat sini saya beli sepasang je.



Lepas tu, serbu kedai telekung.  Cantik betul telekung2 dorang ni.  Rambang mata dibuatnya.



Kami teruskan pencarian, serbu kedai batik pulak.  Beli kain batik, kemeja batik.  Sampai peninglah tokey kedai tu melayan kitorang..hahaha.



Then, beli kain pasang.  Kat sini kitorang tawar habis-habisan.  Pekerja dan tokey kedai ni mmg baik orangnya.  Kat Pasar Baru walau kami sentiasa diekori orang2 berjualan tapi orang2 Bandung baik2.  Cakap lemah-lembut.  Yang paling penting, boleh tawar-menawar.


Lepas tu kami ke Lantai 2, kedai cotton Sona Textile.  Saya jadi rambang biji mata tengok Japanese Cotton.  Design kat sini latest compare ngan kat Malaysia yang masih sibuk dengan corak belang2 dan polkadot.  Saya borong lagi, beli siap2 baju raya kami sekeluarga..hehehe.


Lepas tu kami ke bawah untuk shopping T-Shirt Bandung.  Borong puas2.  Keluar dari Pasar Baru, kami terus bertolak ke Jakarta. BANDUNG..saya pasti datang lagi...hehehe.  Sapa mau ikut???? 

23 comments:

hye! sy baru sj join ur blog.. (http://dellacoloursoflife.blogspot.com/) intresting stories & bt sy rasa nak visit bandung jg.. (^^) klu nak tnya ble? skurang2nya brapa budget nak ready bw pgi sna ya.. nak bt preparation.. hehe.. TanX..
 
mmg heavenlaa bandung...kena bawak duit banyak2 .....paling suka brownies tu mmg sedap gilosss
 
betul tu dee...wajib beli perfume kat situ...harge murah tapi bau long lasting jugak...he he he....aku pun ari tu berbotoi2 beli...sampai skrang ade lagi.....

syok tgk korang borong memborong.....ni rase nak ulang ke sane nie....
 
a'ah lah sis lupa nak ckp pasal perfume tu...
i pun pegi dulu, beli byk...
mmg terbaek baunya & lasting kan...
mmg bandung nie shopping heavan lah...
mmg rasa nak pegi dan pegi dan pegiiiiiiii....
 
bab sopink brg2 gini la yg x reti nk blk ni kang..rambang mata tgk kain tgk telekung
 
pisang salai cheese adalah terbaek wok...
 
SEMESTI NYA AKU MAHU KESANA LAGIK DONG!!
 
terliur2 nengok ntry ko nih kak... aduh bestnyer... sambil berangan2 nk gi sana
 
cotton kat sana mmg best2... aduhaiii bila laa lagi boleh pi shopping sana...
 
wow!! shopping sakan ye.. tak boleh pisah dgn perempuan..
 
aduhaiii sis..
mmg mengimbau kenangan ler bila tengok entry dee nie..teringat2 citer kami ke bandung last year...mmg heaven bab shopping esp kat pasar baru tu.....naik rambang mata nak pilih kain..he he he

yup...zana dulu pun ada memborong perfume gark.....bau mmg sejibik cam original yg penting tahan lama..and murah...ha ha haha.....
 
tahun depan jom pegi lagi yohhhhh~ hehehehe..

pisang salai tuh sedappppp~
 
okeh..boleh beli perfume kalau ke bandung..

supir you all mmg macam yasin senario!! hahaha
 
Bestnyaa uols..shopping2 kat sana..nampak menarik.. :)
 
best nyaaaa....tak buleh itutt lagi daaa..nanti ismeth memekakkk...suh balik skarang! hehee
 
lace biru tue...cam pernah ku lihat...lalalalalalalal..
 
wah sakan berjalan & shopping nih..best!
 
Fuhhh bestnya...
 
pergi bandung hari tu sempat shopping kat bandar baru je.... nak pergi lagi....
 

Assalamualaikum Tuan/Puan.

Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi kami di:

KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
Tour operator & Travel Agency

Kami memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati di Indonesia. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour dan Bali Muslim Tour.

Contact person : Amsyahril
Mobile : +6285263007445
E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.
 
kak.. ooo kak.. kenapa gambar byk yg dah x bleh view?
 
Pre Order Bagelen atau Brownies Kartika Sari dan Amanda fresh from Bandung
Whatsapp ina 0192633431
 
Assalamualaikum Wr,Wb,. Tuan /Puan

Saya Mohd Irsan dari BANDUNG AMANAH TOURS AND TRAVEL, menawarkan kereta yang baik dan selesa untuk sewa dengan pengalaman dan pemandu mesra dalam mengendalikan pelancong. Mutiara Bandung sewa kereta menawarkan beberapa pakej untuk kereta sewa tempatan yang anda boleh pergi ke mana-mana sahaja di Bandung.

Bandung Sewa Kereta membantu anda untuk meneroka Bandung, tempat untuk membeli-belah di Bandung, tempat untuk makan dan melihat pemandangan di Bandung, panduan kami akan membantu anda meneroka Bandung City. Dan membawa memori manis.

Jika anda mempunyai sebarang soalan, jangan teragak-agak untuk menghubungi saya melalui e-mel atau sms panggilan.
Hubungi kami Bilangan +62 83821789103 ( Whats app bersedia ) atau email: ICANYORKE@YAHOO.COM


Kereta + Pemandu + Parking + tol + makan pemandu ( semua dalam pakej) Bandung

Kereta Taip Daily/14 jam
Suzuki APV ( 7seat ) Rp 450,000

Toyota Avanza ( 6seat ) Rp 450,000

Toyota Innova ( 7seat ) Rp 600,000

KIA Pregio ( 10seat ) Rp 650,000

Isuzu Elf ( 11-15 tempat duduk ) Rp 750,000

Isuzu Elf Long 16 tempat duduk IDR 950,000

* semua dalam pakej termasuk pemandu, petrol, tol, makan pemandu.


Mengenai untuk pengesahan tempahan kereta kita perlu maklumat penerbangan anda / nombor atau nama hotel di mana anda tinggal di Bandung. Kami percaya pelanggan kami. Apabila anda mengatakan bahawa tempahan kereta untuk tarikh tertentu disahkan, maka ia disahkan. Kita tidak memerlukan wang pendahuluan . Sila ingat bahawa Kami akan menjemput anda jika anda mengatakan bahawa tempahan kereta disahkan.

Jika anda mempunyai sebarang soalan, jangan teragak-agak untuk menghubungi saya melalui e-mel atau sms panggilan.


CALL / hubungi / sms / Nego / konsultasi percuma :
HP / SMS / CALL : +62 83821789103
WhatsApp : +62 83821789103
email: icanyorke@yahoo.com