Monday, January 19, 2009

Masak Apa Hujung Minggu?

Wah..tajuk x hengat. Kehkehkeh...ari sabtu aritu sy masak sup ayam.....eee byknyer minyak..x sihat ni..lenkali kurangkan minyak ye Pn Dee...kehkehkeh..peberet anak2 sy ni. Tp jgnlah ko masukkan sayur sup ke bawang ke..hampeh kena kutip satu2 karang..sbb tu kosong je nmpk sup sy ni.

Masa beli lauk kat kedai sabtu tu, mimi ckp mama belilah udang. Sy tya nak masak apa..dia jwb..apa2lah mama. Untuk pengetahuan korang..mimi x mkn pun udang...saja gatal suruh mama dia beli....so, udang ni sy goreng jelah ngan bawang n cili api. Cam dia tau je udang ni peberet mama dia.

Sy x taulah napa hujung minggu lepas xde ikan langsung jual kat kedai umah sy. Kalo ada pun ikan sardin n ikan2 yg dh pecah perut. So, sy belilah ari ahad tu udang lagi. Tp kali ni sy masak kari udang + kacang panjang. Lama giler x makan ni.

Telor dadar ni penambah rasa je...

Setiap kali sy masak kari, sambal belacan wajib mesti ada. Kalo xde x 'kick' lah. Sambal belacan ni mestilah campuran cili hidup n cili api. Sy tau ramai yg suker boh limau sebagai pelengkap sambal belacan ni..tp sy lebih suka air asam jawa. Wah, korang lapar ke? Jap2 lg korang gi lah makan. Carilah apa2 aje lauk peberet korang ye. Selamat Berhari Isnin...hihihi!!

19 comments:

perghh..udang goreng ngan cili api tu nampak sodap...iskk..kak yg last tu sambal belacan ke cili kicap? kompius neh...hikss....
 
nani: sambal belacanlah..ko ni beza giler tu ngan cili kicap..kehkehkeh..anak dara ni tu pun x dpt beza..
 
lama nye tak makan sambal belacan....dee...nak cikit...
 
dee, aku pun masak udang kari hari sabtu hari tu.
 
sungguh kijam ini n3...pagi2 dah bagi i terkecur tau uwaaaa udang goreng cili api tu perrrggghhhh bau sedap..eh bau plak..tu dia smpai terbau dlm blog...nampak sedap!! :D
 
pergh!!..sambal belacan dia..x tahan lah tgk..
 
reen: amiklah...

amy: eceh..cam janji je..

rasp: goreng pun sodap..

eja: kehkehkeh..buat eja...jgn x buat..
 
ko mcm aku... akupun buat sambal belacan letak asam jawa. orang utara mmg buat sambal belacan letak asam jawa. ko org mana nok?
 
kakdee:

sedap nyer.....sy suke udang...nyum nyum...suko suko....

kalau pedas2 plak..lagi best..kan nani?hehhe
 
amboii sedapnyer dee msk..bleh ler kita try nnt eh hehehe..
 
sambal belacan yg palin mengugat iman ku..heheheh
 
cokolat: my parents org utara nok..no wonderlah sama..

mat: akak cari petai nk buat sambal petai udang xde org jual..ceh...

aqish: sediakanlah payung seblum rasa..kehkehkeh...

kty: tol..mesti ada kan..
 
sekapai kita cekkk.... haha!!
 
cokolat: tp kalo cek ckp utara sebijik bunyik siam..sbb tu maleh nk habaq kat oghang..
 
sambal belacan tu boleh bikin leleh la.. he he he
 
astaghfirullahal'azimmmmmmm

dekat lab nih...
rasa cam nak terbang balik jeh
 
telan air lior aku kejap pagi2 ni ko..lahgi2 ngk smbl belacan ko tu..mabeles nok
 
khas: sambal belacan mmg sodap...

lilred: buatlah kat uk..xleh?

ita: ko pya yg segera dh abis ke nok?
 
kak dee ni cam mak sy plak..wat sambal belacan dengan air asam jawa..dia x guna limau coz dia kata xsedap..sepesen la ni..ikan mahal la kak dee, pase tu x de ikan..kat cni pon ikan mahal mengutuk..