Thursday, March 25, 2010

Apasal Takde Etika Ye? Tak Belajar Tatarakyat Eh?

 Cari buku tatarakyat x jumpa..ni je ada..ehsan dr Google

Hahaha..Tatarakyat tuh.  Sy rasa Tatarakyat tu subjek yg sy belajar masa sekolah rendah.  Tahun 1981-1987.  Perghh..giler lama.  Zaman sekarang student2..ada x belajar subjek gitu.  Lebih kurang mcm pendidikan siviklah.  Sy rasa xde.  Sbb org skrg byk yg kurang asam...hahaha.  Dulu subjek tu ajar macam mana nak lintas jalan.  Tengok kanan, tengok kiri, tengok kanan balik..xde kereta lintas.  Ha..gitulah...kihkihkih.  Tapi subjek ni bagus tau.  Kenapalah kementerian pelajaran x teruskan...ke ada?  Cikgu2..sila beritahu pd sy yg x tahu ni.

Okeylah..sy ni bebel bukan pasal apa.  Masyarakat sekarang dh makin hilang adab dan tata kesusilaan.  Yelah..sy kalo masuk surau terutamanya surau kt Petronas..sy mesti bagi salam.  Eh..org dlm surau pandang sy mcm sy alien.  Dahlah x jawab salam..tp x tahulah kalo jwb dlm hati kan.  Alah..rumah Allah..xyahlah memalu nk jwb salam.  Tp ada 1 insiden...sy suka betul.  Ada makcik ni..dh siap solat..abis suma jemaah dlm tu dia salam.  Sy respeklah makcik tu. 

Lagi satu..kalo kita beratur...eh..sedap2 je dia himpit kita..n nyelit2.  Kemain ko potong queue org eh.  Pastu buat donno.  Nak2 masa beratur nk naik public transport.  Redha jelah.  Ada tu..kita tengah duduk makan ni..adalah kt tepi kiter kerusi kosong kan.  Eh..nak ambik apa salahnya.  Tapi bertanyalah..ni tidak dgn muka selamba kodoknya ambik..& x pandang muka kita langsung.  Eeee...mmg sy geramlah.  Kalo sy x perlukan kerusi tu..sy x kisah sgt.  Tapi kalo masa tu tgh tunggu kawan2 lain pegi ambil nasi..nak2 kt Food Court..mmg sy berangin semacamlah.

Ada juga org yg kita hantar sms..x reply langsung.  Ok..sy phm.  Mungkin xde kredit.  Tp bila dh ada tu..reply lah.  Kalau ex-boss sy dulu..kepantangan dia betul.  Nak2 kalo kita dpt allowance telephone..bila dia call x jawab..dia sms pun kita masih buat derk je.  Fuh..kalo kena kt dia..abislah kena marah.  Ex-boss sy tu..dia bgtau..dia xkan call masa kita cuti kecuali betul2 emergency.  Sbb tu bila org x jwb..dia marah.  Yelah..kadang2 dia nk tya..mana letaknya dokumen ni..dokumen tu.  Biasalahkan.  Xkan kita cuti..semua kerja stop.  Kalau kita bg alasan xde kredit..dia akan tya kita balik...telefon rumah xde?  Kalo kita ckp xde..public phone xde?  Kita pun jwb..vandalisme bos.  Dia ckp..dh tau suma xde..bila org call tu jwblah.  Ceh..pokok pangkalnya xyahlah kita cuba defend diri kita dgn bg mcm2 alasan.  Ckp jelah..sy mengaku bos..mmg salah sy.  I'm sorry!!  Hehe..

Ehsan dari Google jugak..

Ha..kengkawan..kalo tengah berYM tu..jgnlah tetiba senyap.  Tepek jelah icon babai tu.  Dah tentu kita tau..org tu nk end conversation.  Ni tidak..senyap je.  Kita taip pya panjang..tp dia senyap je.  Rupa2nya dh keluar gi mana ntah..hehehe.  Kalo balik tu dia ckp sorry..td aku kuar..ok gak.  Ni langsung tidak...ish..ish..ish.  X baik tau.  Jangan buat gitu eh.

Oklah..sebenarnya sy nk cerita kisah pertemuan sy dgn 3 blogger malam tadi.  Malangnya kabel USB tertinggal kt umah.  Maklumlah sy dh start packing..abis semua sy bawak balik.  Sekali smpi opis pg ni..aiseh..camana nk upload pic...hmmm.  Jawabnya esok jelah sy publish citer tu.  Nanti minggu depan sy citerlah pulak napa sy sibuk2 packing ye.  Hari ni ada lunch date lg ngan blogger.  Syioknya..hehehe.

20 comments:

ish jeles le kat dee asyik dating jek :p

dee kita paling tak suke kat org camtu tau..okay camni ada skali tu kita pun masuk dlm surau..kat hiway..so masuk tu kita senyum le kat sorg makcik ni..mgkin org kaya kot...dia jeleng kat kita tau!!!!snyum pun tak..dah le dia sibuk baring melintang kat tmpt solat tu...kita yg nk solat ni cam terkial2 le kan nk cari space nk solat..sabo jelah aku macik oiii...hehehe over lak dah cam entry aku hahahahaha

err now nie ganti sivik/moral kot kat skolah2 rendah..dah tak de tatarakyat kan :D agaknya le :)
 
betui tu ..dee..bila kita msk surau je..kita kasi slm..semua tgk kita ..cam blur..je..awat..nya ..kan ..


kan main lagi..hah asik dating je..ekekekke.kim salam sama blogger tuh ..
 
aku sokong...ape yg ko ckp ni sume betul...lagi2 tang sms tu...aku mmg bengang...kite ni baik la jemput ke ape ke....yg menerima senyap jek....tapi bile letak pic kat fb ke blog ke boleh plak komen.....naik menyampah ngan perangai camtu ....

bagus entry ko nie dee!
 
salam kak dee...morning...

masuk blog orang pun kenalah bagi salam kan..kenalkan diri...pastu baru nak komen...

tensen ade cik anon plak skang..haiz...
 
betul tu kak. sy pernah kene kat surau petronas gak. bagi salam. tapi wat muke jakun bila org bagi salam. susah sgt ke nak jawb salam? aduhai..

bila kak dee cakap pasal mak cik salam semua org tu kan..teringat mak saya. ari tu g klinik check up rafiq, dia teman jugak sekali abis staf kat klinik dia salam..wakakakaka =))

packing leklok ye kak.. kang ade tercicir..bes je gather2..nak itutttt
 
bestnye....
 
Tabiat manusia tak boleh kita jangka..tp yer lah kan..bukan nak kene bayar pon nak jawab salam tu..tak kene charge pon nak tanya kerusi tu kosong ker tak...Ish tu yg kekadng terlaser je mulut ni dkt org yg bodoh sombong cam tu...gud entri Dee...
 
Etika tu penting...makin moden makin hilang sifat2 camni...nanti update yer jumpa blogger mana hehe
 
tu la skarang nie...
ramai yg dah lupa tatasusila kan...
hehehehe bab ym tu nak tergelak...
sbb kkdg tu tetiba kita syiok dok tiap...
ghupa2nya org sana takde or sistem down kan hahahahha
 
tatasusila..ni dlupakan sbb..
manusia skrng tak forgranted...

kan?
 
memang tak belajar tatarakyat org sekarang ni. kalau kena pada akak dorang selalu bagi miss call, sebab kitakan pakai line.dia ingat line kita tak payah bayar.akak sabar.tapi pasal yang akak benci kalau tel tak nak angkat atau sms tak reply.lepas tu bila datang ofis buat-buat tanya, aritu kau ada sms ye.menyirap je dengar.akak buat dono je, entah tak tahu. akak pulak bagi dia menyirap.
 
meh nyanyi lagu siti..budi bahasa budaya kita..hehee..sabar jerlah kalau kena ragam2 orang ni
 
aisyyy..biasala kan skrng ni tatasusila semakin dilupakan. takpe..takpe...mehkita yg ingt nih amalkan sentiasa.. :D

salam kenal! :)
 
sbb tu pakcik x de hp.... huhuhuhu... org tak leh kol... @ x leh sms.....
 
kdee,
pernah terserempak ngn satu mat motor ni..kite pun bermotor time tue..die kat belakang, kita kat depan..nampak kat side mirror, die nak motong..so kite ketepi bagi die laluan..lepas je motong, terus die angkat tangan say thankss..suka kdee..ngn org camtue..heeeeeeee..
 
sabar jelah Dee dgn perangai manusia ni.. memang mcm-mcm hal..
 
wah. sll betul K.dee mkn2 bersama blogger ek... hurm sue x pki YM ni nnt kantoi nagn bos lak.pki chatting kat email pun ok jugak.heheheh
 
Itulah yang dikatakan budi bahasa tidak dijual beli... Sekadar salam.., takkan jadi susah kot. Yang memberi mendapat pahala, yang menyambut apatah lagi...
 
wah bestnya jumpa blogger lagi..jeles nie..nak gak..
 
rasanya sebabtu la bdk2 skang mcm kurang asam je kan kak?
Bila nk jumpa akak tah..tengah tension la kak..huhu

p/s: kereta dh tak ada? Jom kita melintas..