Wednesday, August 11, 2010

Kenapa Saya Boleh Kurus Masa Bulan Puasa..


Sebabnya..sy bersahur yg ringan2 dan simple2 je.  Masa sy muda remaja dulu..sy bersahur mmg makan nasi.  Mak sy sediakan semua..sy bangun makan je..hehehe.  Air pun mak sy bancuh siap2.  Bila sy dh berkahwin..mak pun dh xde..sy terikut-ikut peel suami sy.  Dia kalo bersahur..ha..ini jelah yg diminumnya.  Nesvita.  Yg inilah stok dia bersahur utk sebulan.  Sy pulak..benda2 gini mmg x minum.

 Credit to Google Image

Ha..sy minum ini.  Segelas Milo dan segelas air masak.  Kalo ada kurma..2 biji cukuplah.  Perut sy walau hari2 biasa kena gastrik..tapi Alhamdulillah bila berpuasa xde pulak kena gastrik walau hanya minum segelas Milo je.  Kalo org bagi alasan gastrik tu..mmg sy x percayalah.


Muka org yg semangat pakai baju kurung masa 1 Ramadhan. Abaikan rambut yg kusut masai itu.  Bahan utk masak pagi td sy dh beli.  Balik nanti tinggal campak2 jelah.  Simple je sy buka puasa..tp mesti  nasi.  Atas sebab ini jugalah biasanya berat badan sy boleh turun sebanyak 3kg sebulan.  Xyah susah2 dietlah..puasa je kan.  Okeylah..selamat berpuasa semua!!  Buka puasa nanti makan jgn terlebih2 ye.  Nanti membazir je..dh tu pulak..nk solat pun susahkan.  Chow!!

23 comments:

agak2 kite bleh selim x sahur gini?? wink wink ;)
 
bestnya dee..senang2 jer puasa boleh turun 3 kg..Sy pun puasa makan oats jer n kurma..n air suam mesti minum byk2
 
ha'ah..nape ekk org lelaki kebanyaknnya suka sahur simple yg cenggitu je...
patutlh dee menten slim...:)
 
Hmm..bestnyaa leh turun 3kg..yer.. Saya mula2 pose je makan nasi..dah..nak masuk minggu kedua..ikut laa hubby..minum air ngan roti jerk.. :)
 
saya sahur minum air suam jer...tapi bila buka pose, makan macam nak rak...ehehehe..tu yang susah nak turun berat badan tu..
 
betul tu dee...kalo gitu laa care ko mmg boleh kurus...aku pun kalo sahur mmg tak amik nasi, biasenye susu + oat atau nestum....

tu yg bile raye dpt posing melaram sebab dah kurus...tapi 2 mgu pas raye konpom aku naik dee ..open house belambak heheheeh
 
bertambah slim lah u sis...
i tak leh...harus lah memasak pepagi for dorang2 tu ...
tapi kejap je...seminggu dua..
lepas tu dorang pun dah malas nak bangun...hehehehe...
 
bagus tips ni tapi I terbalik sahur wajib makan nasi...berbuka yang ringan2 pu okey hehe
 
kira ok gak la.. ko blh bertahan hanya ngan minum milo tu...
 
nesvista tu sedap n cam tahan gak ambik time sahur..
 
pasni kan pakai kain pn dh takyah risau sebab mudah nak saroNg..makLomlaa dh slIm sedikit.....bagus makan nie..baik untuk janTung dan kesihatan
 
slmt bpuasa kak..

* kak, thnx ye utk kata2 smgt tu..nnti nk pgi baca pasal mimi akk..thnx kak..
 
dulu saya sahur makan quaker oat dgn kurma. tp time buka makan puas2 la :D
so berat badan menten je :D
 
saya n hubby pulak mmg jenis x sahur..kalau sahur pun time balik kg je...tapi tetap badan naik jugak...huhuhu...
 
selamat berbuka puasa dee..
 
Lyn bersahur ikut mood kak..
kadang segelas susu n roti jer..
klu lapar sgt baru mkn nasi..
selamat berpuasa & berbuka kak :)
 
wah menu sahur kita lebih kurng sama la K.dee...hehehe
 
I tak kisah sahur apa, janji bangun sahur dan makan apa yang ada...kadang2 tu dengan kurma dan air pun jadi. Emmm tang turun berat tu memang turun, tapi dia akan naik balik selepas raya.. pendekkata, bulan puasa ni, bukan untuk menguruskan badan, tapi sekadar merehatkan badan je..
dee...jangan kurus sangat, dah elok dah sekarang.
 
Oooo itu ke rahsianya? Nak try jugak ah... Selamat berpuasa, Dee. Semoga ditingkatkan iman, amal dan taqwa.. Mudah2an Allah s.w.t. tingkatkan pula barakah disisiNya.. Insya Allah..!
 
ya betul kakak dee..hehe sweetnya pakai baju kurung...saya dpt pakai bila pergi tarawih jek kalo kat umah nanti hubby cakap buang tebiat plakkan heheehe
 
cam tu nak bertukar cara bersahur cam dee.boleh slim cepat cam Dee.khe khe
 
eh eh .. sama pulak kita sis.. dulu masa bujang makan nasi time sahur sbb mak sediakan..bila dah kawin.. mkn simple2 jer sbb laki pun mkn simple jer.. tp boleh pulak tahan tu sampai ke maghrib..
 
wahhh.. terel le kak dee, leh sahur melo jer. sy pn sama keadaan ngan kak dee ddulu.. bangun makan jer.. smua dah siap :P btul2... sy pn xleh trima org bg alasan xleh puasa sbb gastrik skit2 tuh, sy ni gastrik truk pn alhmdlillah leh poser jer lagik.. sama mcm akak gak.. heheheh...