Friday, June 17, 2011

Saba vs Al-Rawsha..

Dulu masa saya buat entry makan2 di Al-Rawsha..DaddyZiyad ada tanya..apa bezanya dengan Saba.  So, saya telahpun menjejakkan kaki di Saba Jelatek.  Dan ini adalah pandangan peribadi saya terhadap kedua2 restoran ini.  Mungkin anda tidak sependapat, tidak mengapalah..masing2 pun berhak menyatakan pandangan mereka, betul tak? Hehehe..
Saya order Nasi Mandy.  Semestinya kambing.  Share berdua.  Sedap.  Dari segi rasa tak banyak beza dengan Al-Rawsha..dua2 pun sedap.  Dari segi portion pun sama..dua2 banyak.  Sepinggan ni share berdua tau. 
Disebabkan lunch yang lambat dan takut saya diserang gastrik...dan juga Barbican telahpun dikatakan haram..saya settled down dengan Milo panas je.  Kat Saba mmg dah takde jual Barbican.  Brand lain tetap ada.  Dari segi harga pula...lebih kuranglah.  Kawan saya kata Al-Rawsha mungkin mahal sikit.  Tapi kalau kita order Chicken Ogdah..rotinya dibagi dalam plastik je.  Koman betul.  Kalau di Al-Rawsha..dorang serve lah jugak dalam pinggan..hehehe.
Kami cuba di Saba Jelatek, maka parking pun kena bayarlah.  Kalau di Cyberjaya free kan.  Sama juga di Al-Rawsha..free jugak.  Saya tak sure samada azan dilaungkan di Saba Jelatek/Cyberjaya..tapi di Al-Rawsha  memang azan dilaungkan.  Suraunya cantik..sangat2 bersih.  Tapi yang paling saya tak puashati di Saba ialah sikap2 waiter2nya.  Di Al-Rawsha..anda akan rasa eksklusifnya restoran tu...sebab waiter tak bergurau sesama mereka mcm anda tengok di Saba...dah mcm keletah staff McDonald pulak.  Terpekik...ketawa bahak2..bila saya order..loyar buruk.  Itu senario masa saya sampai di Saba.  Kawan saya cakap serupa je di Cyberjaya..mcm a typical malay restaurant...walau sebenarnya Arab restaurant.  Di Al-Rawsha..anda akan rasa exclusivity.  Very polite, good manner.  Berdiri di situ...bersedia utk berkhidmat.  So, dari segi environment dan keselesaan ketika makan, saya akan pilih Al-Rawsha.  Ok..ini adalah pandangan peribadi saya, mungkin pengalaman anda berlainan.  Kongsilah ye.  Have a nice weekend!

48 comments:

Sy suka dua2 Saba n Al rawsha... Dua2nya ada keistimewaan tersendiri :) Dan sedap.. hihi
 
tk pernh try lg ar rawsha tp pernh mkn saba jelatek-setiawangsa tu..eh barbican dh tkde..aritu ada terbc kt mn ntah kata barbican tu halal
 
babrican sudah disahkan halal katanya~he~~
 
Terima kasih Dee sebab dah buat perbandingan ini...hehehe..

Saya memang nak try ke Al Rawsha..cuma masa yg asyik mencemburui saya...:P

Nanti kalau saya dah pergi Al Rawsha, Insya Allah saya pun nak buat satu entri perbandingan...
 
aku suka mkn kat Saba...sedap..al rawsha tak pernah try lagi...

tapi masa aku gi mkn kat Saba Cyberjaya, takde lak waiter dia perangai tak elok, so far ok je...mungkin time aku dtg tu, perangai monyet dorang tak keluar lagi kot...
 
oooo... aa saba ke kat jelatek tu.. tmpt baru tu kan...
 
saba both kat jelatek & cyberjaya i dah gi...
tapi syukur lah masa i gi...
waiter2 kat situ ok...
takde la yg buat peel tak senonoh...
plus i tak pernah ke al rawsha so tak dpt dibandingkan lah kan....
nak try gak lah al rawsha nie one day...
sounds cam best je tempat dia...
 
ratu memana tenpat makan arab pun tak pernah masuk...jb susah nk jumpa tempat2 mkn camni...
 
sy ni kan kak..since depa kate barbican tak halal..air2 yg seangkatan dengannye jual kat kedai arab mmg saya tak minum dah..seramm ehehehe
 
laaa kat sini ker...? mati2 aku ingat dlm kawasan setiawangsa sana... tp tetap hairan napa dinamakan jelatek walhal kalau naik lrt, kena turun lrt setiawangsa lebih dekat...
 
Wahh sedapnya tengok nasi arab tuh.. TQ sharing info pasal kedua2 restoren ini.. :)
 
salam kak dee...
last week g mkn kt saba putrajaya..
mmg btul ckp kak dee tu...pekerja dia mcm kt mc'd... mengenai makanan lak...mungkin saya bkn jenis tekak arab...so mcm x berapa kena kot dgn tekak saya...tp ok la...not bad...
 
eh...putrajaya lak...cyberjaya..hehe silap
 
baru sekali je mkn di restoren arab, tak boleh komen lebih2
 
**dee, td tghari ada p mkn kt tmpt ada swimming pool tk??rs mcm muka dee tp nk tegur takut silap org
 
baru pas citer ngan member pasal nasi mandy ni... eemm kat bp pun ada satu restoran makanan arab.. klu tak silap nama hidrayatul maut gitu... tapi belum cuba lagi
 
ler...den ketinggalan

baru tau dah kena haram yek :)
 
owhhh gituw yer kak dee ok2 noted
 
alamak,
sedapnya kak,
kenapalah kat loq staq x dak mcm nie,
huk huk huk
 
menarik..
tapi tak pernah pg pun..
 
bila kak dee nak ajak saya pergi sana? hehehehehe



New Entry: Ogawa: Spring of wellness

Find the double ooomp with F&N

Hep to vote me @ Contest like @ Facebook
 
dua2 xpernah try....entah bila lah nk cube...tp nmpak ar -rawsah tu mcm eksklusif...
 
salam hujung minggu... pernah ke saba cyberjaya tu.. meriah dengan orang ramai..
 
akak tak pernah lagi pegi restoran Arab.kalau kambing memang akak tak penah tolak. sedap.
 
@Ciare Baha yup..dua2 ada keistimewaannya sendiri..
 
@mama tisya cubalah al-rawsha di pandan tu sis..kalo barbican dah halal..leh ar dee minum raspberrynya..sedap..
 
@bujal X thx for the info bro...
 
@Daddy Ziyyad tak sabar menanti pengalaman DZ pulak..mungkin berbeza ye tak?
 
@wahida tgk staff jugak kot wahida..nti pegi al-rawsha di pandan tu ye..
 
@NM02a'ah..tempat baru..dpn lrt setiawangsa..
 
@rasptulah i ckp sis..pengalaman masing2 berbezakan..nti jgn lupa al-rawsha di pandan tu ye..
 
@ratusiput bila turun kl singgah tau ratu..
 
@rose --{@ ibuRafiq @}-- tu ramai yg dah kata halal tu rose..tp kalo masih was2..x perlulah consumekan..
 
@sW33tdARLiNG jalan jelatek, setiawangsa..gitulah alamat dia..mmg dpn lrt setiawangsa pun..
 
@Rinna rinna..nti cuba dua2 tau..
 
@estee_8980 estee..pengalaman kwn dee di cyberjaya pun serupa..katanya serupa mcm pengalaman kami di jelatek..waiter dia memekak..sembang sesama sendiri..xlah kuat..tp still dpn customerkan..
 
@nieda kena cuba 2,3 kalilah kan sis..hehehe..
 
@mama tisya sis..yelah..kat lodge..napa tak tegur..dee mmg keje area tu..
 
@CuTeMiUt78 hawdramawt kot..pelik lak dgr nama yg cute sebut tu..kt chulan square ada satu..dgr review org sedap gak kat situ..
 
@Ati Masrif ati dululah..skrg dah confirm halal..
 
@Just Call Me Bitt tp nti bitt cuba dua2 tempat tau..dr segi food sama sedap..
 
@Cik Wanie Ghani cw turun kl..kita pi no..
 
@Lyn Yusoff cubalah pergi dgn family..
 
@zahidah dihaz bila kamu turun kl lagi sekali..
 
@Softtouch [Hanim] tp harga food dia xlah marah sgt sis hanim..share tau bila order nasi..mmg banyak..
 
@zinokan uncle..cuba al-rawsha di pandan pulaklah..
 
@Cik Ina Do do Cheng k ina..dee x berapa suka kambing..tp di restoran arab kambing2nya sedap2 dan tak hanyir..
 
nor pun tak tersampai lagi ke cyberjaya tu sis. nak rasa menu kat restoran ni pun belum lagi