Monday, April 21, 2014

Medan Trip: Kualanamu Airport


Assalamualaikum semua. Lama betul tak jenguk blog sendiri..hahaha. Ok, mari kita sapu sawang dengan update trip terbaru saya. Sebenarnya mood blogging masih ada. Cumanya bila akses terhad, semua pun jadi tertangguh..huhu. 

Oklah, trip ni awal April, flight pagi ke Kualanamu, Medan, Indonesia. Tiket beli pun tahun lepas dalam RM110 seorang return flight termasuk luggage 40kg. Makan je tak sebab flight 1 jam je.


Anak buah saya, I-Shah dan opismate saya Lin join last minute.


Ni kawan lama yang ajak saya gi Medan. Sepatutnya dia bertiga, anak lg sorang tak dpt cuti, so berdua jelah dia anak beranak.


Cuaca baik dan lepas je saya abis tulis Arrival Card kami pun dah mendarat. Macam2 doa kami baca. Tawakal dan berserah je..mohon perjalanan kami dilindungi.


Hujan di Kualanamu.  Ni airport baru menggantikan Polonia, so no worries, smpi je lalu tube..hehehe.


Selesa betul. Nak amik trolley pun xyah risau, xde porter yang menganggu.


Tunggu luggage je rasa seksa. Sebabnya flight sama dengan jemaah2 umrah. Jadi barang dan kotak air zam2 dorang yg keluar dulu. Maka berdiri lah kat situ dekat 20 minit..huhu.


Keluar je si Ali supir kami dah menunggu.


Ulat ada tapi tak ramai dan tak menganggu. Rasa selamat sikitlah kat sini.


Menunggu ketibaan supir.


Dah sampai pun. Inilah Pregio yang akan menemani kami sepanjang di Medan.


Oleh sebab tak sempat breakfast di dalam flight, kitorang singgah kat Restoran Simpang Tiga ni utk breakfast.


Muka ketat masing2 sebab kelaparan.


Menu kami pagi tu Mee Goreng dan Nasi Goreng. Yummy!


Perut dah kenyang barulah boleh senyum. Jom teruskan perjalanan 5 jam kita ke Danau Toba. Yahuu!

23 comments:

Saya perasan Dee suka ambil gambar wing kapal. Kan?
 
Ke Medan pula dgn anak2 yer...
 
Bercuti di Medan ya Sis Dee....

Bestnya, yus pun plan nak bercuti je rasa, penat....nak rehat...hehe.
 
kat Polonia..
banyak sangat ulat
kecik besar hitam putih cekelat..
 
patut le sunyi
banyak travel yer
 
sejan je??syok nyer!
 
kak, aku rasa kalu aku jadi pegi, aku satu flight ngan kau kot. hahahaha
 
t.a.t.a, sbb selalu dpt seat dkt wing..haha
 
Mekjah: la..ruginya..napa x jd??
 
Drsinga: cumanya airport ni jauh..sejam dr kota medan..
 
bestnyer kak... siap bawak anak2 akak ek, selalu pg solo kan...
 
seronok ni nak baca kisah dee g medan .
 
Husband Aina kalau nak gi mana2 dia tak mau ambik flight awal pagi risau tak boleh control masa anak2 katanya...:)

Seminggu lagi Aina akan hadapi masalah yg sama. Access terhad sebab kena hantar duduk client office...sobbbsss...
 
bestnyer gi Danau Toba :)
 
Bestnya kak.
 
bercuti ke medan ye..seronoknya!danau toba tu tempat dia cantik sgt kan
 
Seronok jalan2 dengan kwn2....
 
best kan, sesekali tgk tmpt org :)
 
seronok la anak2 kak dee tu kan...selalu mama diorang je yang pergi bercuti kan...
 
Rasanya macam baru balik travel hari tu, dah travel balik ke Medan ya :)
 
4D3N MEDAN LAKE TOBA TOUR
(1Nite Parapat, 1 Nite Berastagi, 1 Nite Medan
--------------------------------------------------------------------
DAY 01 : ARRIVAL MEDAN – TEBING TINGGI – PARAPAT (L,D)
Arrival at Kuala Namu International Airport. After customs clearance, meet our representative and Tour Guide who will take you to start the tours by using tourist Coach or Van. Transfer to the local restaurant for lunch. Then, depart to Parapat-drive along the road which offers the endless view of Rubber and Oil Palms Plantations through the journey. Stop should be made at Pematang Siantar for shopping of local product such as Kacang Tumbuk “Ting Ting, Teng Teng”, Other snacks Etc. Arrived in Parapat then check in to hotel for overnight stay, the rest of the day is free on your own leisure. Dinner served at the local restaurant.

DAY 02 : PARAPAT – SAMOSIR ISLAND – BERASTAGI (B,L,D)
After breakfast at hotel, ready for Samosir island excursion by Boat to visits
Tomok village, to see the Tombs of The King Ompu Sidabutar & Shopping place. Ambarita village, to see the Traditional Batak village with ancient megalithic Furnitures. Return to Parapat for lunch at local restaurant. Afterwards proceed to Berastagi–a mountains resort with it’s refreshing weather and magnificent mountains scenery which has an abundance of Flowers, Vegetables and Fruits. En-route stops at Panorama Simarjarunjung hill (Sanitary stop),Sipiso-Piso waterfall. Arrived in Brastagi then to visit the Central Fruits Market (Shopping Place). Afternoon check in to hotel. The rest of the day is free on your own leisure. Dinner served at the hotel or local restaurant.

DAY 03 : BERASTAGI – MEDAN (B,L,D)
After breakfast, proceed on two hours down the hill to Medan. Visit Lumbini Park. Arrival in Medan then city sight seeing to visit a several points of interest such as the Maimoon Palace, Al-Matshun Grand mosque. After lunch at the local restaurant, and then proceed to the shopping areas as follow Danar Hadi Batik emperium and others whole Batik sellers in Medan, including to Pasar Ikan market and Malls. Afternoon check in to hotel for overnight stay. Dinner served at the local restaurant.

DAY 04 : HOTEL – AIRPORT (B)
After breakfast, free program before transfer to the airport for your flight home..END OF SERVICE





Thanks /Regards

HAMZAH SARAGIH Tour Guide Medan Sumatra Utara - IndonesiaTelp // WhatsApp : +6282160211106
Email : hamzahsaragih@ymail.com
Web : http://hamzahsaragih.blogspot.com
Facebook : Hamzah Saragih Ym :Hamzah SaragihBB : 512113B1
 
~ PROMOSI CUTI SEKOLAH PAKEJ KE MEDAN INDONESIA MURAH ~
bagi sesiapa yang berminat ingin ke medan sila call/whatsapp : 0132349961
PROMOSI CUTI SEKOLAH!
PAKEJ PERCUTIAN BAJET KE MEDAN 3 HARI 2 MALAM (ALL IN)
ANDA AKAN MENIKMATI
1. Keindahan destinasi pelancongan di Medan seperti Lake Toba, Brastagi, Pulau Samosir, Air Terjun Sipiso Sipiso, Melawat Istana Maimon dan Masjid Raya dan banyak lagi.
2. Tiket flight return (Air Asia) dengan insuran.
3. Penginapan di Hotel bertaraf 3
bintang berserta sarapan.
4. Sarapan, makan tengahari dan makan malam
5. Perkhidmatan bas, van, feri dan tour guide adalah termasuk
*yang dah ada ticket tapi tak nak pening kepala pikir bas, makan, hotel pun boleh ya!
terima kasih
 
~ PROMOSI CUTI SEKOLAH PAKEJ KE MEDAN INDONESIA MURAH ~
bagi sesiapa yang berminat ingin ke medan sila call/whatsapp : 0132349961
PROMOSI CUTI SEKOLAH!
PAKEJ PERCUTIAN BAJET KE MEDAN 3 HARI 2 MALAM (ALL IN)
ANDA AKAN MENIKMATI
1. Keindahan destinasi pelancongan di Medan seperti Lake Toba, Brastagi, Pulau Samosir, Air Terjun Sipiso Sipiso, Melawat Istana Maimon dan Masjid Raya dan banyak lagi.
2. Tiket flight return (Air Asia) dengan insuran.
3. Penginapan di Hotel bertaraf 3
bintang berserta sarapan.
4. Sarapan, makan tengahari dan makan malam
5. Perkhidmatan bas, van, feri dan tour guide adalah termasuk
*yang dah ada ticket tapi tak nak pening kepala pikir bas, makan, hotel pun boleh ya!
terima kasih