Atas permintaan kawan2 yg nak resepi Cream Caramel tu...sini dee kongsikan ye.
Bahan2:-
A. Bahan2 utk gula hangus:
1/2 cawan gula pasir
1/4 cawan air
B. Bahan untuk puding:
1 tin susu cair
3/4 cawan gula
sedikit esen vanilla
8 biji telur
1 tin air
Cara-caranya:
1. Sediakan pengukus
2. Buat gula hangus dahulu..satukan bahan A di dalam kuali / loyang bulat, masak dengan api perlahan. Biar gula hancur dan menjadi keemasan. Sentiasa kacau gula..takut nanti hangus rentung..kahkahkah. Dlm proses mengacau tu dia jadi putih dulu cam salut kuih keria tu tau..jangan panik...lepas tu baru dia jadi kuning. Jangan lama sangat..sbb nanti gula tu jadi pahit. Dah kuning..boh dlm loyang pd sapa yg masak dlm kuali tu. Biar sehingga sejuk.
3. Skrg..buat puding pula. Satukan bahan B..campurkan telur ke dalam gula..gaul (jangan dipukul) sehingga gula hancur. Lepas tu masukkan susu cair, air dan esen vanilla. Pastikan adunan tidak berbuih-buih. Masukkan ke dalam loyang yg telah ada gula hangus tadi. Kemudian kukus 20 - 30 minit.
Cadangan Hidangan:
Boleh dihidang panas atau simpan di dalam peti sejuk.
Tips Tambahan:
Jangan dikukus terlalu lama takut ia terlalu masak dan kurang lazatnya. Untuk memastikan cream caramel telah dimasak, gunakan garfu dan selak sedikit di tepi loyang. Jika gula keperangan telah kelihatan di tepi bermakna ia telah elok masak. Jangan lupa balut kain/napkin di penutup pengukus..untuk elakkan air wap menitik balik atas puding.
Bahan2:-
A. Bahan2 utk gula hangus:
1/2 cawan gula pasir
1/4 cawan air
B. Bahan untuk puding:
1 tin susu cair
3/4 cawan gula
sedikit esen vanilla
8 biji telur
1 tin air
Cara-caranya:
1. Sediakan pengukus
2. Buat gula hangus dahulu..satukan bahan A di dalam kuali / loyang bulat, masak dengan api perlahan. Biar gula hancur dan menjadi keemasan. Sentiasa kacau gula..takut nanti hangus rentung..kahkahkah. Dlm proses mengacau tu dia jadi putih dulu cam salut kuih keria tu tau..jangan panik...lepas tu baru dia jadi kuning. Jangan lama sangat..sbb nanti gula tu jadi pahit. Dah kuning..boh dlm loyang pd sapa yg masak dlm kuali tu. Biar sehingga sejuk.
3. Skrg..buat puding pula. Satukan bahan B..campurkan telur ke dalam gula..gaul (jangan dipukul) sehingga gula hancur. Lepas tu masukkan susu cair, air dan esen vanilla. Pastikan adunan tidak berbuih-buih. Masukkan ke dalam loyang yg telah ada gula hangus tadi. Kemudian kukus 20 - 30 minit.
Cadangan Hidangan:
Boleh dihidang panas atau simpan di dalam peti sejuk.
Tips Tambahan:
Jangan dikukus terlalu lama takut ia terlalu masak dan kurang lazatnya. Untuk memastikan cream caramel telah dimasak, gunakan garfu dan selak sedikit di tepi loyang. Jika gula keperangan telah kelihatan di tepi bermakna ia telah elok masak. Jangan lupa balut kain/napkin di penutup pengukus..untuk elakkan air wap menitik balik atas puding.
25 comments:
p/s: lepas ni kasi resepi agar2 lumut lak kak
baru jer buat sabtu lepas....
sedap
tp tu arr.....camne nak ilangkah bau telur erk...x tahan zana.....
lily: wajib buat lily..
kaseh: buatlah kaseh..senang je..
zanna: alamak..xde tipslah zanna..
dotblogspotdotkom: hehehe..cam melelehnya caramel atas puding tu..
pengukus pulak takde...haaa..guna je periuk nasi letrik aku yg ade kukus tuh...hahaha..ranap
nak....
huhuu
tgk pun dah teleyo...
blum rasa lagi..syabasss dee
tapi i rasa kalo u buat utk i lagiikkkkk sedap muahahahaha
p/s: nak try gak lah pasni
nak cube buat ujung mgu nila...
tq2!!!!
senang dan mudah...
gula hangus, berwarna emas tu membuatkn nya bertambah yummmy....
sy copy ltak kt blog sy lg 1 ye..:)
Post a Comment