Thursday, November 25, 2010

Cok Kembung..

Ada satu weekend tu tetiba sy teringin nak makan cok kembung.  Ha..korang tau x cok kembung tu apa?  Masa letak status sy tgh masak cok kembung kt FB ramai jugak yg tak tau.  Sy panggil cok kembung..tp ada orang panggil cucur kembung atau cucur bantal.  Alah..dia macam cucur kodok biasa je..tp bubuh yis.  Tekstur dia lembut mcm donutlah.  Gambar kt atas tu sy yg goreng..first time buat..rupa pun hodoh mcm kodok..hahaha.
Sedap dimakan dengan sambal ikan bilis ataupun kuah sate.  Nak resepi..jenguk SINI ye.  Sy pun google je..hehehe.


Ini rupa yg cantik dari blog yg sy google resepinya tu.  Sy tepeklah gak kt sini..sbb simple je cara nk buatnya.

Resipinyer camni....
3 cawan tepung gandum
2 sudu teh yis kering
3 sudu besar marjerin
3 sudu besar gula
3 sudu garam
1 biji telur
Air untuk menguli-dalam 1/4 cawan.

Cara....
Campur semua bahan.
Uli.Simpan doh dlm 1/2 jam
Bentukkan
Goreng..

Thanx to owner blog tu..kalo x, mengagau jugak sy nk cari resepi ni..hehehe.  U oll trylah buat masa cuti2 nanti..mysuami kata sedap.  Rupa hodoh tolak tepi..janji boleh layan tekak dan perut.  Jgn lupa cuba tau.

25 comments:

boleh suruh mak buat..haha!
 
oo tau2.....cicah ngan smbl pedas ikabn bilis sedap noh..
 
cicah ngan sambal sardin pun sedap gak tu!!!
 
selalu aku buat cekodok ikan bilis, haa ptg2 esok2 time cuti2 leh aku buat cok kembung lak...thanks dee, aku dah salin resepi....mmg senang kan...tgk ko punye hasil pun walllllaaaa beb!
 
penah makan...tapi xpenah buat..hahahahaha.sedap kan...
 
pernah makan dan pernah buat.. memang sedap... tapi masa time study dululah... sejak kawen ni tak pernah buat lagi.. sedap ni
 
rinduuuuuuuuuuu sgt nak makan cokodokk bommm neh... zaman sek dulu2 mak rajin buat...

deee anto sinikk skett dee...hahaha
 
cuk kembung mmg 1st time dgr...mcm senang jer..lehlah cube..yg pnting rase dia walla n suami pun kata sedap...
 
wow, bestnya ada resepi ni. boleh try mcm senang je. cuma nk p hypermarket mencari yis.hehe..
 
cicah sambal ikan bilis , sardine ngn kari sodap ni ye dee.
dah le tgh ujan2 nie
 
tak pernah dgr pun nama cok kembung dan tak pernah makan jua..huhuh sedihnya.
 
tengoklah wiken nie...
kalo rajin buat...
kalo dak i pi umah u, u buatkan k..
hahahahahaha...
 
Buat minum petang ni sedap.mesti boleh cicah ngan sambal ikan bilis. buat akak kecur mulut.
 
Menarik nih! bole weekend ni! hehhehehe!
 
ahaa.. nmpak mnarik gk nih sis... tq for sharing~
 
fhewww peptang view n3 nie..menjejeh ayaq lior..ahahahahah..sdpnyaaa..cucoq kembOng cicah sambai tumih.......bak skittt
 
waaa....rindu cok kembung tok!!
 
betul tu sis. rupa hodoh tolak tepi. janji sedap!
 
cicah dgn teh o panas sedap ni..
 
Waahh sedapnyaa..cok kembung ngan sambal biliss..menyelerakan.. nyummy.. :)
 
bole cuba ni.. thanx sis..
 
bila part cicah dng sambal ikan bilis tu ya walllahhhh tu ;)
 
puas aku pkir masa kt status fb ko ingat cucuk kodok.. menarik tu bole cuba.
 
cucur makan ngan ikan bilis erkk dee? tak penah lak rasa. lebih kurang rasa pau kot erkk
 
wahhh boleh try ni