Friday, August 26, 2011

Rindunya Kuih Raya Tradisional..

Teringat masa arwah mak masih ada.  Saya tukang tolong pukul telur utk buat kuih baulu.  Lenguh tangan kanan tukar tangan kiri, lenguh tangan kiri, tukar pulak tangan kanan.  Lenguh lagi..passing baton kat mak..hehehe.  Serius, buat kuih dulu2 mmg leceh..tapi keseronokan dia lain.  Betul tak kawan2?
Lepas tu mak saya masak baulu tu macam ni lah.  Tak mainlah oven2 ni.  Dia punya panas tuhan saja yang tahu.  Smpi petanglah buat kuih ni.  Kalau dapat time 'cuti' puasa..syoklah..terus bancuh kopi panas dan cicah..heavan je rasa..hahaha.  
Arwah mak biasanya suka pakai acuan ikan ni.  Arwah mak punya mmg tembaga pun.  Ada lagi kat rumah. 
Tapi ramai jugak yang pakai acuan mcm ni.  Comel2 je kuih dia kan.
Kenal tak kuih apa ni?  Ni kuih putu kacang.  Ni masa duduk setinggan kat Bangsar tu masihlah buat kuih ni. Bila dah pindah flat, arwah mak dah tak buat dah.  Ingat lagi, kalau makan ni takleh nak bercakap.  Nanti tersembur..hahaha.
Tekan2 tepung dalam acuan kayu ni..pastu ketuk.  Fun gila.  Lepas tu jemur.  Alahai..terkenang2 pulak rasanya. 
Kuih Bangkit ni pun sedap.  Kalau hangit2 sket tu lagi sedap.  Sekarang nak dapat kuih bangkit yang betul2 sedap susah kan. 
Acuan kuih bangkit.  Dulu ada kat rumah, tak taulah dah pergi mana.  Kena cari balik dalam almari ni...hehehe.  Lepas tu arwah mak mesti buat wajik dan kacau dodol ramai2.  Sekawah kami buat kalau dodol ni.  Mula2 ramailah tolong...lepas dah pekat, tinggal kaum2 ibu je...kaum bapa dah lari.  Hampeh..hahaha.  Dah masak, baru nampak muka masing2.  Lepas tu tolong arwah mak buat kuih telinga keling or peneram.  Nasib baik kuih ni tak tunggu musim raya je..kalau saya teringin, saya sure pergi pasar malam di Pantai Dalam, sure ada.  Sedap sangat, teringat kat arwah mak.  Dalam banyak2 kuih ni, satu pun saya tak tahu macam mana nak buat.  Tapi ketupat palas memang saya terror.  Itupun berkat ajaran arwah mak dulu. Al-Fatihah untuk arwah mak, moga rohnya dicucuri rahmat selalu...amin.   

24 comments:

acuan ikan tu amat stailo~simpan sampai ke anak cucu ~~he~~
 
Bekas acuan tembaga bentuk ikan tu sangat nostalgia...simpan tau, jangan jual.

Nenek saya dulu rajin mabik order buat kuih bangkit ni
 
a'ah kenangan kan semua cara2 buat kueh traditional nie sis...shukri selalu cakap dulu masa arwah mak dia ada..selalu dia la tolong mak dia timbuk telur nak buat baulu...raya nie xsabar nak makan kueh putu kacang tue..sedapnya....
 
mak saya punya pun acuan ikan tp entah kemana perginya masa kami pindah randah dulu huhuhu
 
kty dulu kalau ngn mak ngn arwah abah ..selalunya ktaorg buat kuih rempeyek,arwah abah suka sgt..
 
semuanya kuih veteren.. terbaik!
 
patutnya kalau dodol dah makin pekat, kaum bapak la patut lagi kene tolong...ni tinggal kaum ibu jer...huhu...tak patut betul..


selamat hari raya aidilfitri kak...
maaf zahir dan batin...
 
nostalgia sungguh kuih2 tu semua.. bahulu tu mmg serik kan.. sabut kelapa atas bawah.. mana tak kering tekak.. putu kacang pun suka.. kalo bukak mulut tersembur.. hehe..
 
Kuih tradisional memang best. Suka kuih bahulu cicah air milo...sedapnya ☺☺☺
 
Dulu raya sebagai anak kepada mak...sekarang ni mak kepada anak..huhuhu..
 
Dah lama tak makan kuih putu kacang tu Dee...susah nak carik sekarang la..dah la mebuatnya agak remeh...jemur kena betul2 kering kan..teringat arwah nenek buat kuih ni...Buat Bahulu pulak kalu nak lagi gebus guna telur itek...
 
sebak plak baca..rindu kt arwah ye
al-fatihah

ttibe kan kecur air liur tgk org bakar bahulu tu
 
suka taw suasana raya dolu2...nak2 kuih tradiosional yang DIY...mmg bess
 
SALAM,
SELAMAT HARI RAYA DAN MAAF ZAHIR BATIN ! PIHAK LF AKAN MENGAMPUNKAN SEGALA DOSA (JIKA ADA, YG SENGAJA ATAU TIDAK SENGAJA)
 
betul tu, dulu arwah opah saya rajin buat bahulu dgn kuih goyang..rindunya zaman tu
 
Salam Aidilfitri 1432H..Maaf zahir batin..Maaf dipinta andai komen dan pandangan saya sebelum ini telah mengguris perasaan sdri.. Semoga ikatan ukhwah sesame blogger kan semakin erat lagi di Syawal 1432H ini..
 
proses buat kuih dolu2 mmg byk tinggalkan kenangan sis....
kesemua acuan yg u tunjuk tu my bonda still have tau :)
 
al-fatihahhh...

perghh dee bestnya dapat acuan dulu2...
 
skrg jarang dah org buat kuih2 tu semua kan dee...mak sy pun mmg xbuat pun..xpernah nmpak..kuih lama2 tu lah kuih paling sedpa kan...yg jual kat kedai tu smeua xsedap..
 
lyn merasa suasana buat kuih tradisional cam ni..
syok nyer bila dpt kumpul ramai2 buat kuih ni..
skrg ni sume tunjuk2 beli jer...
 
This comment has been removed by the author.
 
penah jadi buruh utk memukul telur!!
tapi bila dah besor ni, dah tak penah tgk maktuk buat, dia pun dah tak larat lagi ...:( sedih, tradisi dah makin dilupakan ^^
 
putu kacang..my fav!!
nyum2..
 
Very interesting post. Saya juga, banyak memori membuat putu kacang. Sampai sekarang, favourite kuih.:)