Wednesday, January 29, 2014

Padang-Bukittinggi Trip: Rumah Soto Padang & Grand Kartini Hotel


Malam tu kami dinner kat Rumah Soto Padang. Sebabnya tak mau lah makan nasi lagi malam2. Restoran ni betul2 depan Kharisma Hotel. Kharisma Hotel agak jauh dari Pasar Atas. Kena ada transport. Kalau tak naik angkutan jelah.


Saya makan Soto Daging. Sekali datang ngan nasi gak daaa. Soto daging dia ada suun tapi without nasi himpit ye. Sedaplah makan panas2 kat tempat sejuk.


Begedil jagung. Sedap jugak.


Pisang cheese chocolate. Yummy.


Ada Auntie Woh ni order aiskrim. Layan jelah kan.


Tambah syok diiringi penyanyi jalanan yang suaranya sangat sedap. Makcik2 tu punya suka sampai semua pun bagi duit. Siap suruh amik gambar dan nyanyi betul2 depan meja kitorang lagi.


Lepas makan, baru check in hotel. Ni lah hotel kitorang, Grand Kartini Hotel. Terletak berdekatan dengan Pasar Atas. Memang walking distance je. Hotel baru, putih bersih. Cantik. Berhadapan dengan Grand Kartini ialah Hotel Kartini. So, jangan silap ye. 

Masjid pun kat sebelah je. Takyah risau pasal azan. Azan 2 kali tau. Sampai ada yg bangun solat subuh 2 kali..hahaha. Rupanya azan pertama pukul 4.30 pagi adalah untuk bangun solat tahajud. Yang kedua barulah azan subuh. Hmm..kenapalah kat Malaysia tak macam tu kan.


Ruang makan yang kecik kat lobby tapi selesa. Oh ye..hotel ni inclusive breakfast tau.


Tak perlu bayar dah. Kami dah bank in deposit pada agent kat Padang. So, dia dah settlekan semua. Tinggal check in jelah. Rate 1 malam adalah IDR400,000 = RM110.


Hotel ni takde lift. Ada tangga tapi okey je. Ada wifi jugak.


Bilik superior dia, selesa gaklah. Cuma kalau dapat bilik hujung tu macam sempit sikitlah. Bilik air dia luas tau. Best!


Ada meja kecik untuk berhias dan juga tv. 


Ha..ni lah dia Grand Kartini Hotel pada siang hari. Go and check the website. Manalah tau kot lagi murah. Kita sambung lagi ye esok..hehe.

12 comments:

gile pisang cheese tu dee...ya Allah pagi2 tgk hah...tergoda iman aku wey...mmg nampak sedap semua ....teknik ko amik gambar ni superb tu pasal nampak semua sedap.....

eh nice hotel lah....pada aku okey dah tu..bersih dan kemas jek....
 
aaaa....sedap nyer tgk gmbr makanannn...~
 
cantik hotelnya...bersih pun bersih..yang penting wifi kena ada kan kak...hehehehe....
 
masjid dekat kawasan rumah saya dan taman2 berhampiran pun azan 2 kali, sekali tepat 5am dan sekali lagi waktu masuk subuh :)
 
dee, sup soto tu nampak best sangat.. lagi2 tanpa nasi impit.. terasa kesedapannya hirup di cuaca sejuk tu... wow.. !!
 
Sedap nya food tu semua. Ingatkan ruang makan hotel tu adalah bilik korang. Wah. Sangat mewah nya.
 
perghh!!!! siap ada pengamen jalanan lagi...Bahagia mu derita ku satu...Pisang chis cekelet tu..marbeles abess DEE...
 
Dari Karisma Hotel tu boleh jalan kaki ja pergi Pasar Atas tapi sebab jalan dia pusing2 jadi rasa macam jauh ja, kalau jalan kaki straight je. Karisma ni sebelah je hotel Nikita tempat Aina duduk dulu. Sebelah Nikita ada warung Dja-Jan ada makanan panas2.
 
makin teruja nak pg padang lepas ni..
 
pisang cheese choc baru pertama kali dgr..sure sedap kan..

nice gk Grand Kartini tu ye..bersih je tgk..
 
Cantik hotel ni. Hotel baru memang nampak best aje. Soto tu walaupun tanpa lontong tetap juga menjadi pujaan :)
 
assalamualaikum
sy nk tanya akak pi padang pakej sendiri tau trs terjah. dan blh x sy nk no fon pak supir