Friday, February 13, 2009

Valentine's Day....Sambut Ke?

Dari mana munculnya Hari Valentine?

  1. Satu pendapat mengatakan, perkataan 'Valentine' diambil sempena nama seorang paderi besar Kristian pd zaman pemerintahan Ratu Isabella di Sepanyol, iaitu Saint Valentine. Beliau disayangi kerana tlh berjaya menumpaskan kerajaan Islam di Cordova, Sepanyol pada 14 Februari 270 Masihi. Kejayaan itu begitu bermakna kpd Ratu Isabella, dan dgn itu 14 Februari disambut setiap tahun oleh rakyat Cordova bagi merayakan kemenangan tersebut dgn menamakannya sbg Hari Valentine.

  2. Pendapat kedua: Berasal drp pesta sambutan kaum Rom kuno yg dipanggil 'Lupercalia,' yg bermula pd abad ke3 sebelum Masihi. Lupercalia adalah upacara penyucian diri yg diadakan pd 14 Februari. Pd hari itu, mereka akan menyembah dewa cinta yg bernama Juno Februata. Pd mlm pesta Lupercalia, nama gadis Rom ditulis di atas kertas dan dimasukkan ke dlm sebuah bekas. Kemudian, setiap pemuda akn mencabut nama tersebut dr dlm bekas secara rawak. Nama gadis yg tertera di dlm kertas tersebut akn menjd pasangan hiburan seksnya selama setahun.

  3. Pendapat ketiga: Dikaitkan dgn kematian paderi St. Valentine ketika pemerintahan Raja Rom yg bernama Claudius II (268-270). Dikatakan, St. Valentine enggan mematuhi arahan Raja Claudius agar membatalkan semua perkahwinan dan pertunangan ketika Rom banyak terlibat di dlm peperangan dan memerlukan pemuda2 sbg tentera. Malah St. Valentine telah mengahwinkan org2 Kristian dgn pasangan mereka secara rahsia menyebabkan raja tersebut murka, lalu dihukum bunuh. Dikatakan juga, ketika pemerintahan Claudius II ini, kerajaan Rom yg menyembah dewa-dewi amat memusuhi penganut agama Kristian dan para mubaligh Kristian telah dipenjara serta diseksa, termasuk St.Valentine. Semasa di dlm penjara, St. Valentine tlh jatuh cinta dgn anak salah seorang pegawai penjara dan sebelum dibunuh, beliau sempat menulis sepucuk surat cinta kepada gadis tersebut yg bertandatangan 'From your Valentine'.

  4. Pendapat keempat: Diambil drp seorang paderi yg paling berpengaruh pd zaman pemerintahan Ratu Isabella dr Sepanyol iaitu St. Valentine yg status kedudukannya adalah di tempat kedua tertinggi selepas Pope. Keinginan St. Valentine utk berkahwin dgn pasangannya dr pengamal Protestan telah menimbulkan kegemparan di kalangan penduduk Cordova kerana St. Valentine adalah seorang paderi Katolik yg tidak boleh berkahwin dgn pengamal Protestan. Lebih2 lg paderi sememangnya tidak boleh berkahwin. Tindakan St. Valentine itu telah menimbulkan rasa murka Ratu Isabella, lalu memenjarakannya. Ratu menetapkan 14 Februari sebagai Hari Kekasih utk St. Valentine sendiri. Ada termaktub di dlm laman web 'Catholic Encyclopedia' mengatakan bahawa walau dlm apa jua versi berkenaan dgn St. Valentine, kesemua mereka adalah syahid. Petikan itu menyebut: "Sekurang-kurangnya terdapat tiga org St. Valentine yg berbeza, kesemua mereka dianggap syahid, juga disebut sbg golongan syahid yg terawal pd tarikh 14 Februari."

  5. Di Malaysia, Hari Valentine's adalah satu lagi hari yg amat ditunggu-tunggu oleh pasangan kekasih jongos utk mencipta anak haram. Tak percaya?

Artikel dipetik dari Majalah Mastika keluaran Februari 2009

25 comments:

pendapat yg last tu lawak ler
kekekeke
 
wow! statement yg last tuh yg tak tahan tuh..kekekek, tpkan..kalo ikotkan..yg last tu dorang buat sepanjang tahun..tiap2 mlm dorang berpesta kak kekekek
 
neeza: yg last tu pun dari mastika bukan dari akak...

suw: statement last tu pun from mastika..akak x komen apa2 pun..
 
hehehehe part last tu lawak! tapi rasanya mostly tak tunggu pun tarikh tu, redah jerr nghehehehe
 
tp mmg betol pon..xelok smbut valentine's day..sape rs islam jgn smbut..huhu cam gns lak statement nih ;n
 
kita dua tak sambut valentine day sbb kita dua sambut anniversary bulan ni kan hehehe.......
 
rasp: hehehe..yelah bkn kira ari pun..tp plg ramailah kot..

ciare: ingat mengingati apa salahnya ciare

km: ye..itu lebih romantiskan km..hehehe..
 
mmg x patut sambut!
 
kite mmg xleh pn sambut valentine kan?


p/s: mmg xpenah smbut valentine
 
dulu zmn 'bojeng' ada gak la sedikit excited bila tiba valentines, lbh excited dari besday sendiri
astarafirullah.....
hehehhehe

sekarang lbh kpd menyambut besday cik abe n anibersary 16.2
 
ingat mengingati kena tiap ms..mn bleh sempena valentines jerr nk romantik2, br nk bg bunge, br nk dinner kat restoran n such..huhu tetiba emo plak ;n tiap ari adelah ari kasih sayang kan kak Dee =)
 
eya: sambut anniversary kawenlah..lg romantik..

zam: senarnyer xleh..

miezrina: eh..eh..happy anniversary ye isnin dpn..

ciare: ye..hari2 adalah hari loving2...
 
walaupon org islam tak bole sambut valentine tapi nanti confirm ada yang menyambut gak, tambah golongan artis yang 'kurang sikit' bab2 agama ni. Pastu masuk dalam paper bangga celebrate bersama2, tak pun lumba2 buat majlis kawen masa valentine. Sangat meloyakan okeh. Walaupun sambut cara islam katanya. Biasalah diorang ni matlamat menghalalkan cara.
 
mmg tak pernah sambut....tapi nak bunga gak leh ke? ehek ehek..=P
 
x sambut pung....ermm
 
amboi dee....ko ngan km sekutu ek...sambut anniversary lg...itu yg lg bestkan... :-)
 
mas: biasalah tu..

nani: bunga taik ayam nak?

reen: a'ah sama geng celebrate anniversary berlima...campur anak km dlm perut mem...
 
tula kesahnya tapi ramai gak orang kat malaysia ni sambut valentines day mungkin kurang kesedaran kot, atau tak tau, atau buat2 tak tau, bagus jugak dee tempek kat sini statement ni jadi ramai orang boleh tahu kan, bagus bagus
 
finee: rasa terpanggil je..hehehe..share sama2 infokan..x salah..
 
ell pn tk sambut velentines nih.kalu bg kad or apa2 je kt asben,kompem kene brleter.tk thn eh tlinge..
 
Pada sya, hari tu x patut disambut oleh org Islam.Lebih2 lgi yg blum nikah, org yg dah bernikah, kan selalu sambut hari tu,lebih hebat, dpt pahala. Betul x Dee ?
 
emm..yg last tue mmg benar ar kak dee...dye lupe dye manusia lah kak dee....emmm
 
aku never selebret nok... hari kasih sayang aku dgn yeop adalah every the single day gitu... wacehhh!!!
 
ell: bagus x celebrate..hehehe..

kuntong: ya..lebih hebat..

cokolat: every night is friday nite..hehehe..
 
sambut..konon2 sbb sambut anniversary perkenalan katanye..walhal dpt bunga and card valentine..woohoo..
tapi da semangat baru ni..mulai tahun dpn tak sambut dah...tp card dia cntik2 la..whoops!