Tuesday, December 29, 2009

Kad Cucuk..


 Credit to Google Image for the pic

Suka hati je bagi nama kad cucuk...hehehe.  Okeylah..kad ATM.  Memudahkan semua org kan.  Xyah beratur kt kaunter.  Tp Awas!!  Jgn lupa pin no ok.  Ha..pin no...ada citer best ni.  Moh baca.

First..pastikanlah pin no tu org x tau.  Then..jgnlah guna no ic as pin no.  Senang2 je org leh agak.  Ni cerita pertama.  Ada sorang minah..dia gi ar cucuk.  Pelik ar tgk baki.  Apsal susut ni?  Dlm 300 kot.  Alah..kalo dh ujung2 bulan..mmg tau ar tinggal brp kan.  Bukan susah nk ingat..lain ar balance dlm akaun juta2an.  Buat report kt bank.  Request nk tgk cctv time tu gak.  Bank x kasi..x tau ar napa.   Dia mtk tlg bos dia.  Alah..bos kan biasa baik ngan org bank.  Bos pun pegi tgk.  Bos tau dh sapa yg amik.

Bos balik n maklumkan kt minah tu.  Tp dia panggillah org yg curi2 keluarkan tu.  Rupanya teman sepejabat.  Si pencuri mengaku dgn harapan bos x terminate dia.  Si pencuri mengaku juga dh amik RM1500 dari BSN minah ni.  Yg tadi tu bank lain tau.  Tp x sempat pakai ar.  Dia pulangkanlah RM1500 tu.  Yg first tu dh pakai.  Xleh nk selamatkan.  Bos terminate terus si pencuri 24 jam.  Persoalannya..camana si pencuri leh tau no pin minah ni.  Ler..dia teka2 je tekan.  Dia test no IC or tarikh lahir minah tu.  Skali mengena..apa lagi.  Try bank lain gak..pin no sama.  Cantek ar.  So, kengkawan..jgnlah pakai no IC or tarikh lahir eh..bahaya2.  Mcm Posh ckp gak..jgn simpan dlm henpon or selit2 kat dlm purse.  Ingat dalam otak sudah.

Citer kedua...kwn sepejabat n sekuliah dulu.  Yg ni..mmg dia penah mtk tlg si pencuri keluarkan duit dahulu.  X disangka..si pencuri mengambil kesempatan.  Yg herannya..si pencuri siap ajak minah ni gi shopping.  N perli2..eh..ko mana ada duit nk ikut aku gi shopping kan.  2, 3 hari lepas lapuran dibuat..si minah gi tgk sapa pya angkara kt cctv bank.  Ek eleh..kwn sendiri.  Yg ajak dia gi shopping tu.  Kurang asam betul!!  Si pencuri mengaku..tp majikan x terminate dia.  Atas alasan personal...hal luar ofis.

Kalo sy jd majikan..sy terminate je.  Buat apa simpan pencopek kt opis..itu baru kad atm kwn2.  Buatnya amik kad atm boss..hahaha...baru ye joli sakan.  Berhati2lah...chow!!

Nota tambahan: Dlm kedua-dua kes di atas..si pencuri telah mencuri kad ATM dorang ni tanpa disedari oleh si mangsa.  Curi kad..kuar duit..n simpan balik elok2.  Si mangsa2 ni pun lalai ar dlm menjaga purse masing2.  Gitulah citernya.  Bukan dia kirim kat kawan2 utk kuarkan.

27 comments:

jgn tak tau kisah benar2 berlaku dpn mata i sini bini cilok duit MIL & PIL pakai ATM kad baiknyer menantu ker hantu hehe

so bab2 duit2 ni better jgn percaya saper kalu leh jgn ler dok simpan pin no dlm tepon...letak dalam otak...hehe
 
aku mmg hapal la nombor2 pin ni tade selit2 kt mane2...bahaya ek x pasal2 je tekan2 test2 skali mengena
 
tetiba aku teringat..

masa zmn akhir 90an..(96-97) aku keje kilang, nak amek duit kat ATM yg mmg ade kat dlm kilang tu tersngaaaatlah malas nye..malas nak beratur pjg2...
so dgn akal pendek, aku kirim je kat mbr lelaki yg mmg keje dia 'tlg cucuk kan duit org' terutama time gaji / gaji pinjam...
Tapi Alhmadulilah la..wpon aku kerap srh dia cucukkan, tp tak pnh miss wlau se-sen pon...
mgkn zmn dulu kita blh percaya kat org....berbeza dgn zmn skrg, ye tak???
namun skrg aku x pnh la mtk tlg org cucuk kan..bahayo!
heheheh!
 
pasai duit2 nie ..mmg susah sikit nak percayakan org kan ..bahaya..
 
Agreed, kalau cakap pasal duit ni kadang kawan rapat pun boleh rembat gak.. susah nak cakap pasal duit.. end up boleh jadi lain
 
pakcik pernah jual kotak + kertas.... kira barang buangan... kawan pakcik kata..

"malu le nak buat macam tu.. nanti org nampak...huhuh"...

tapi yg heran nye .. time nak pinjam duit kita... tak reti malu plak.... apa punya manusia la nih....
 
i mmg hafal pin no i...
no one know's my pin no...
even my other half pun tak tau my pin no...
tapi pin no dia i tau hehehehehe...
 
emm kwn mkn kwn nie !
 
yg sengal gi bagi ATM kad pada kawan tu nape????

pelik gak citer dee ni..camne atm kad buleh kwn pegang????

citer skit
 
member mintak tlg kuarkan duit die,
no no no..sendiri2x la kuar..kenapa nak bagi org lain kuarkan..

kawan yg baik pun kekadang leh jadi baik punya cilok..huhu..
 
adeiiii - DEE bagus info ni...
boleh lelap mata pasal duit ni..
kawan jadi lawan yerkkkkk
ish22222....
 
plez vote 4 me. num 5. chentamaya http://shawlsayucinta.blogspot.com/2009/12/undian-dibukajom-undi-mereka.html
 
posh: setuju..

neeza: tulah..leh lak mengena dia test2 tu..

jaja: aku dulu ada gak buat..tulah..sib baik org tu jujur..

kty: betul..kena hati2.

bspotgurl: agreed..

pakcikdot: pinjam xpe lg..ni curi..

rasp: ececeh..bagus u ni..hehehe..

kf: a'ah..kwn mkn kwn..

mamarempit: ni bukan bg..ni kena curi..org curi dr purse ar..masa kita leka2..xde yg pelik citer dee..cuma dee x detail sgt..hehehe..sorry buat mama x phm..

sueanne: x..ni org curi kad atm dia..nti dee betulkanlah n3.

delimasari: ye..kena hati2..

chentamaya: ok..
 
ini namanya kawan makan kawan kan :(

kadang-kadang ada gak minta tolong kawan keluarkan duit, so far kawan yang baik

agaknya nanti kena berhati-hati :)
 
yati dulu time study kat u ada la bagi kawan2 tolong amikkan..kawan suh yati amikkan.alhamdulillah tak de la jadi menda tak elok..tapi bahaya gakkan.. $$ tu leh buat orang gaduh dan musuh. tak kira la baik camne pun. huhuhu
 
kwan sebilik sy pon pernah kena
tapi misteri sampai la ni
sbb ape?
sbb kat uitm lendu tu takde cctv kat mesin ATM
tu dolu2 la..tataula skang dah ade cctv kot..
eehehehhe

bank trace ade org kuarkan
tapi tatau sape.
hmm..sedih kan..apo nak buek
 
erk takut lak bc cite k.dee nih..nasibla su pki no. pin yg bank bg dulu2 tuh...ahahah biar ssh asalkan selamat..heheheh
 
lahai...jahatnya...mcm ni punya org pun ada...x sepatutnya disebut sebagai kawan la ni...dunia2 mcm2 org ada...
 
eemmm pernah terkena gak tau.. masa tu minta tlg member ambil kan.. skali dia kata.. atm machine tu.. offline. tak blh keluar duit..
so ok la kan.. rupanya dia dah kebas duit aku.. hampeh je rasa..
 
bagus n3 ni dee.. bagi aku peringatn gak. takut aku.
 
bahaya tul kalo camtu!! nampaknya kena tukar no pin la lepas ni, sekarang ni guna birthday kawan sekelas masa sekolah dulu..hehe lepas ni kena pakai birthday jiran sebelah rumah lah pulak..

p/s: tapi kalo kad atm wife yg pegang camana??
 
susah gak kalau pakai birthdate as a pin number..but that's wut normally ppl do.senang nak ingt..
 
apa punya bos tak bertanggungjawab, terminate jer laa pencuri tu...

kalau aku jadi mangsa, aku meroyan hari2 datang keje kena tgk muka backstabber!
 
wooo..very the dangerous gini..berhati2 dengan anasir2 jahat gini
 
Hmm..bahaya tul, kdg2 kawan sendiri pun boleh buat gitu kat kita kan.. Kena laa berhati dimasa depan..
 
dulu ketua aku pun ske bagi staff bawah kad atm. bg pin suruh derang keluarkan duiy bg pihak dia..

audhai..

nasib baik staf2 mmg jenis leh percaya

tapi bg aku.. better.. oin kita kad kita.. kita je lah yg tahu
 
actually tak leh terminate mamat tu,
biorkan dia keja n amik gaji dia 40% bayor balik wit yg dia amik.

tp apa lg nombor nam digit dalam idup kita ni dee? phon number? 8 digit tu

birthday mak lah..
skali ada dua mak? heheheh:)

birthday gf? lagi tak buleh.. heheheh
banyak sangat nombor yg kena ingat skrg..
tak mungkin buleh keep track suma..