Monday, March 14, 2011

Hikayat Merong Mahawangsa - My Review..


Last friday, saya cuti.  Sekembali dari celebrate birthday Mimi di sekolah dan juga peristiwa jatuh ala2 tsunami, sempat lagi saya dan Mimi pergi tengok wayang cerita hebat ini di GSC, Midvalley.  Peristiwa2 sebelum tengok wayang, nanti saya cerita.  Mari baca review saya mengenai filem hebat ini.

First, nasihat saya, janganlah bawak anak2 tengok cerita ni.  Mimi merasakan cerita ini sangat bosan, sampai ajak saya keluar panggung ketika cerita masih dimainkan.  Eh..skemanya ayat.  Oklah, cerita ini hebat dan bosan.  Itu je pendapat saya.  Hebat dari segi pembikinannya, propsnya, kostumnya, pelakon tambahan yang ramai.  Betul, memang hebat.  Kalau suruh saya bagi bintang, 4.5 bintang saya bagi untuk semua ini.  Memang KRU hebat membuat filem ala2 hollywood.



Tapi, kalau jalan ceritanya..alahai..bosan tau.  Adalah part lawak2 sikit.  Tapi watak Umi Nazeera sebagai Embok, kekasih/isteri Merong..amatlah sikit.  Watak puteri cina tu yang banyak.  Jehan Miskin memang ada, tapi xde dialog tau.  Kalau yang berminat nak tengok/dengar lagu Anuar Zain, Sedetik Lebih tu, silalah tunggu sampai akhir filem (masa keluar nama2 utk penghargaan tu)..hehe.  Kalau yang berminat cerita fighting2, seronok agaknya tengok, lawan je dari mula cerita sampai habis.  Audio pun kureng..x taulah gsc yg problem ke apa.  Jap2 hilang.  Huh.

Berapa bintang saya nak kasi?  Hmm..utk yang kurang meminati genre cerita seperti ini..2.5 bintang je kot.  Sorry, saya review dari pandangan saya, bukan dari pandangan orang filem.  Ingat tuh!  Tapi, apa kata u oll gi tengok, dan review sendiri.  Macamana tekak kita lain seleranya, macam tu jugalah bila tengok filem.  Selamat menonton kawan2!! 

P/S:- Pasni nak tengok Rango (Johnny Depp), anak2 dah berkicau..huhu.

69 comments:

kalo nak bawak baby umur 4 bulan tgk wayang aci x? ;)
 
good review..mmg malas nak tgk pun..nak tunggu astro first jek...sebab kalau pegi tgk wayang kena bawak handbag lagi 2 org tuh.. and dorang sah2 bosan tgk citer mcm ni.. tgk kat umah je la.. nati..
 
Sebab tu kty dari awal ..tak excited sgt nak tgk..
sebab sgt selalu masuk panggung, dah selalu tgk trailer..dah dpt agak benornya ..

tp itu lahkan ..lain org lain pandangan..

tp akan tgk jugak..amik masa skit..kasi can org lain dulu ..
 
erm aku dah agak dah...budak2 sure boring kan dee...tu pasal mase laki aku ajak pi tgk citer ni aku berat ati jek....bukannye ape, pikir kan mia mija...takut dieorg bosan.....
 
erkkk ye la cite2 cenggini xsesuai nk bawa budak..hiks..silap2 kita pn bosan..hahhha:D
 
last cite yg KRU buat yg ala2 hollywood cite cicakman 2..sampai tertido2 sbb kebosanan. 1st time tgk wayang tidor..ahahha
 
saya tunggu dvd je la~~tu pun rasa2 macam nak pinjam kat orang~~he~~
 
nasib baik wanie x der anak lagi,
so x perlu fikir pasal anak kowt,
hihihihihi.....
:)
 
kena berdua jek la kalau nak tengok gamaknya kann
 
hurmm biar aku gi tengok dulu pastu nanti aku review aku punye pulak ye ;)

klu nak di ikutkan aku nie pun kureng sikit bab bab sejarah nie
 
klu ada orang nak tolong jagakan amani nak jugak eida g tengok wayang...
 
tk tgk lg..tp rmi blogger dk wt review...tp suka lagu anuar zain itu..hehehe
 
seperti biasa...
i tunggu dvd je lah sis...
 
ratu pegi tengok sorang2.gamble je.anak2 takde dok umah nenek cuti skolah.teruja nk tgk sebab citer KRU.atleast org bercerita sok kite leh nyelit sama.so far citer dia not badla...kite kena paham jugak kan citer hikayat2 ni mmg byk mitos.pastu kalau nk masukkkan semua jalan citer bila nk habis.so citer ni kire mcm utk kite paham n buat kesimpulan je pasal HMM ni yg lebih kepada menceritakan pasal merong tu as a wira dan perpaduan kaum sebenarnya...melayu...cina n omputih.nod bad jugakla citer ni...bukan sng jugak nk kumpulkan sme jadi satu.ratu bg 4.5 bintang dr 5 bintang.
 
saya dah agak..kalau tentang teknologi CGI, memang boleh buat org kagum

tapi storyline nya, hambar.

ramai yg dah tengok beri komen sebegitu.

jadinya, confirm saya tak akan tengok. :P
 
aku tunggu kat astro first jer nnt...
 
Lain or lain pendapat...tp kalau tgk Behind pembuatannya nmpak cam gempak...
 
ptg smalam ke tgv..sygnye Ranggo slot 2 pm & 4 pm full hse!! huhuhu
 
ramai gak orang review ckp citer ni boring.. tp tang props tu semua hebat
 
mula teruja nak tengok tapi bila baca review ni hilang terus keterujaan tu
 
sebelum tu, syok pulak dgr lagu hail amir dgn uji rashid ni..hehe

Ooo, rasa nak gi tgk dgn anak 7 bulan ok ke?...rasanya mmg dah lama tak masuk panggung...huhu
 
@Ciare Baha kalo dia x melalak masa tgk movie tu..ok je ciare..
 
@Kaseh cerita sejarah..mmglah budak2 x brp minat..
 
@atty's sy tengok pun psl nak support filem tempatanlah kty..nti kalo ada masa..gi lah tengok ye..
 
@☆ lieya latif ☆ mia n mija sure boringlah..ko bwk dorang tgk rango or smurf je nti..
 
@[-suziey-] memang x sesuai suziey..tp sy pun bosan sama..hehehe..
 
@rose --{@ ibuRafiq @}-- yg ni ceritanya pantas juga..xdelah nak tertidur..cuma rasa mcm lack of somethinglah..
 
@bujal X dvd ori tau..
 
@Cik Wanie Ghani entah..kalo k dee tgk tanpa mimi pun sama je kot perasaan..n review k dee..
 
@Just Call Me Bitt bitt anak u lelaki..maybe dorang akan enjoy..mcm mimi dia expect..lawak mcm rapunzel tu..huhu..
 
@eLLy ha..elly..tengoklah..tp kalo nak tau..dee suka nonton di balik tabir hmm tu..sbb fakta2 sejarah..dee mmg minat sejarah..tp filem ni lack of something..
 
@PuRpLeLiCiOUs LoVe meh..tinggalkan amani ngan akak..ko gi je tgk wayang ngan en shukri..taulah aku kejekan si rambut lebat, bulu mata lentik tu..hehe..
 
@mama tisya review yg berlainan kan..so, eloklah tgk sendiri..citarasa lain2..
 
@rasp dvd? eh..dvd aritu i kirim ada x? hahaha..sempat lagi..
 
@ratusiput dr segi moral..cerita ni mmg bagus..menyatukan kaum yg berpecah belah..mcm yg dee ckp..storyline kureng..bukan teruk..kureng..tu je..
 
@Daddy Ziyyad beli di astro first jelah ye..
 
@wahida ok gak tu dik..
 
@Eye_nee sis, di balik tabir tu dee suka..5 star dee bagi..mmg best..
 
@Joy minggu ni nak tgk rango pulak..
 
@sw33tdarling tau xpe..well said..
 
@POSH76 baca jugalah review org lain eh sis..
 
@~ yus ~ kalo dia x nangis..ok je sis..hihihi..
 
aku dgn TR berangan rangan nak masuk panggung sbb dah lama benau tak pegi tgk wayang..madangggg aje tunggu DVD!!sesekali nak jgk tukar angin ye dak??

tapi bila pikir2 balik..sapa plk nak jaga anak aku nih?? ahh...tunggu DVD je lah!

xP
 
nak bawak kids mmg tak sesuai, tapi ntah camne abang n wawan bleh layan citer ni. hubby nor ok je sebab dier suka tengok citer lawan² ni..nor plak macam dee la..jalan cerita nya ringkas..cuma hasil grafik tu yang boleh kiter banggakan

paling kesian ngan jehan miskin..takde dialog langsung.
 
@J@J@ / Bini The Rock anak kalo kecik sgt rasa cam x sesuai ar ja..tunggu dvd jelah..
 
@mummysyafie sis nor..maybe sbb dorang boys..so, tengok cerita lawan2..dorang enjoylah..ni mimi..mana dia x boring..siap tya..mana lawaknya ma..xleh gelaklah tgk citer ni..yelah..lawaknya dlm bentuk dialog..mana dia nak phm..kalo kartun kan lain..huhu..
 
ramai juga yang bagi bad review..saya belum tgk lagi. Pasti akan tgk juga
 
nk tgk gak nnti..
cam menarik jer..
 
Dee, budak-budak memang kurang minat cite cite cam ni. kadang-kadang cerita yg terlebih guna kepakaran komputer ni, cam tak berapa nak real kan.

apa-apa pun tabik pada kru kerana mampu berganjak dari paragdima filem melayu yang biasa kita tonton.
 
saya tak suka cerita fighting2 ni. sebab tu rasa mcm tak nak tengok
 
Biasalah, Dee... Kadang2 cerita yang bosan tu, dilebel ada kualiti.
 
yelah cite sejarah mcm ni agak bosan sikit tp kagum ngan props n pemandangan dia ala2 filem hollywood..tggu astro 1st atau tggu dvd pirate...hehehehe
 
jalan cerita masih tak berapa mantap.... banyak menda yg tak berapa nak lojik.. tapi utk cerita melayu... ok lah nak bawa ke tengah entah la..
 
niesz tgk di sebalik tabir cite ni pun dah best, belum tgk yg full story lagi..ehe..nk g tgk la..
 
sound system GSC mmg prob
sy nengok pon cam ada masalah ngn audionya
 
i tak tengok pun citer ni, sebab tak minat citer camni,.. heeee boleh ke tulis camni,... nnt i tgk kat astro,. =)
 
assalamualaikum...

saya nak tgk juga sebagai sokongan kpd industri filem Melayu
 
@nieda bukan bad review sis, review pandangan mereka sendiri..
 
@Lyn Yusoff lyn..tengoklah..memang menarik..
 
@Cik Ina minat Do do Cheng kak, sy pun x expect nk dia suka..sy bwk dia utk temankan sy je..hihihi..
 
@ﮐذﻣﯥﺮﺍﭬﮐﺎﺮ xyah tengok nti ko bosan..
 
@Kamariah Awang biasanya gitulah kan ma..
 
@Softtouch [Hanim] polis..tangkap hanim..terang2 dia nak beli dvd pirate..haha..
 
@zino uncle sependapat dgn sy..
 
@niesz di sebalik tabir mmg best..dee pun suka..tp bila tgk full movie..hampa..
 
@SyuQ kan syuq..potong sketlah kt situ..
 
@Melati melati..boleh je..pandangan peribadi masing2..
 
@sahromnasrudin sy tengok pun sebab sokong industri filem tempatan..
 
hehehe btul2... smua org slera lain2 kan? tp rasa sy nk cuba tgk jgk sbb mmg suka citer perang2 purba ni... hopefully kru akan amik kritikan2 yg ada n perbaiki filem2 dorg akan dtg... :D