Thursday, March 31, 2011

Interview Tips..

Ada seorang Hamba Allah meminta pertolongan daripada saya supaya war-warkan dalam blog tentang tips2 dan juga bagaimana menjawab soalan semasa sessi temuduga.  Well, tip2 berpakaian cantik, kemas, datang awal tu, x perlulah saya bagi kat dia.  Almaklum orangnya memang manis menawan, memang sentiasa cantik dan kemas.  Yang dia takut dan nervous giler ialah macamana nak jawab soalan2 yang cepumas seperti:-

1.  Why do you want to resign from your current company?  Katalah si cantik manis ni jawab, nak cari 'new enviroment'.  Dia takut orang tu tanya dia balik..'your current environment is not good enough or ok for you? why?'...haa...soalan mcm ni yang dia takut.  So, korang2 yang selalu pergi interview tu tolonglah bagi tips ye..camana nak jawab.  Yang benarnya mmg dia nak lari dari bos dan opismate yg sengal.

Dia dah 3 tahun tak pergi interview..ada ke dia tanya saya ni yang dah 12 tahun tak pergi interview.  Hahaha..memang susahlah saya nak jawab kan.  Saya bagi tips mcm ni je kat dia..ko pergi interview, ko anggap je macam ko pergi jumpa client.  Pergi jumpa bankers ke..so, xdelah nervous sangat.  So, nanti leh gelak2 sama ngan interviewer...hihihi.  Soalan berikut:-

2.  Boleh ke kita tanya..ada tak Family Day kat new company ni?  Pada saya boleh tanya, tapi jangan cakap Family Day, cakap what type of social activities do the company practice in order to build relationship among the staff and management?  Ha...so, nampaklah ko tak kebulur sangat dengan Family Day..hahaha.  Ko nak tanya, ada tak surau ke, bonus ke, increament ke, ko tanya.  Masa nilah nak pulun tanya.  Ada tak transport allowance, phone allowance semua tu.  Selalunya interviewer suka orang banyak tanya..tapi jangan over lak.  Nanti dia cakap dlm hati..sudah2lah tanya..aku byk keje lain ni..hehehe. 

Last, but not least, please tanya tentang gaji.  Itu yang penting.  Itupun kalo interviewer tak cakap.  Pernah sekali saya pergi tapi interviewer tak cakap, saya pun lupa nak tanya.  Dan lagi satu..kalo interviewer ko botak ke, pakai rambut palsu ke..tolong jangan gelak.  Interviewer saya dulu rambut palsu..saya mmg nak gelak tapi tahan je dalam hati.  Perempuan you..mmg cun habis..hihihi.  Lain2 mintak kawan yang tolong bagi kat kotak komen ye.  Or ko boleh juga google di sini, sini, sini dan sini.

P/S:- Jangan lupa study pasal background company..it shows that you are interested to work with them...GOOD LUCK!



25 comments:

mmg mls kan kalau dh lama tak g intebiu.ngan nk buat resume sme lg.nk menjawab lg.dulu ratu pnh sekali iinterview...bos cina yg tanye se tu.lelaki.ade ke dia tanya huruf a sampai z ade berapa huruf.ceh.dpn dia gak ratu kire pakai jari.yela mane nk espect dia tanye soklan cenggitu.iskk...tak patut tul.
 
saya pernah interview pakai baju melayu~~dan saya gagal~haha~~
 
interbiu benda yg paling aku tak sukerrrr
 
memang mengeliat je kan nak gi interview...skrang nie jawapan utk interview leh google2 je kan, senang hidup :D
 
hahahhaha..nak tergelak kty, interviewernya pakai rambut pelasu..

macam samy vellu tak?
 
dee, aku keje company kecik, bile interview dulu mcm sembang kedai kopi je :p
 
TQ FOR SAHRING. HARIS DIIKUT PANDUAN NI
 
Aku last gi interview pada 1997 ;p
perghhh lama sehhh
 
biasa ada juga interviewer yg suka bg trick question..jadi hati-hati masa jawab..jangan main hentam je..hehe

malah ada juga yg ambil kira percakapan kita, pastikan terang & jelas dan bila interviewer tu suruh cerita pasal background diri..cerita sepenuh hati..jangan citer nama, tempat tinggal, umur & tempat belajar. Masa tu la kita nk ceritakan siapa kita kat interviewer dan ceritakan pengalaman kerja dan mengapa syarikat mesti ambil kita dan bukannya org lain..

Jangan la interviewer tanya sepatah kita jawab sepatah..biar kita nampak aggressive sikit masa interview tu..

p/s: pernah jadi panel interview..
 
ada tak dorang akan tanya, kalau u nak tukar environment, then are u sure your new environment will suit you...? ada tak ada tak..? apa nak jawab?
 
interbiu tuk kerja baru mmg mustahil kot tuk nor..tapi nak naik pangkat mungkin ada..insyallah..

tapi dulu waktu first interview soklan banyak kepada pengetahuan umum je..

pastu bila interview naik pangkat..macam nak gi exam undang² plak. semua akta kena ada kat kepala. once tak boleh jawab..tak bleh naik pangkat ler..depends gak ngan panel..tapi..yg penting confident kena ado..
 
rasanya saya dah tak perlu di interview lagi kot..~haha
 
aku benci interview!!

sbb aku neves melampau...huhu...
 
thx for the info kak :)
 
mcm2 ragam pasal interview ni kan. nasib memasing. apepun ly doa yg terbaik utk si cantik manis itu
 
tq for sharing..
 
penat dah nak pegi intebiu..duduk jer la kt sini smapai pencen..kehkeh!
 
tak pernah pergi interview pun....huhuhu..

Tag for you
 
tq for sharing akak,
alamak,
mcmlah wanie nak pi interview kan:)
hihihihi
 
Bagus kalau Mira baca nii..
 
sy br 2 kali je pg interview..xsukalah kene pg interview..sy ni seroang yg krg berkeyakinan..yg pnting bila nk p interview tu kene confident n relax bila mnjawab soalan2 tu...gud luck..
 
Muka pakcik ni bukan muka untok di interview...

Orang temgok je dah hukum gagal....

kira 'kalah sebelom berperang' la ni....

huh!
 
intebiu bikin sakit perut dari malam bawak ke hari intebiu taw..xsuka...klu boleh nak terus masuk keja jerk..hahahaha ober kan..
 
hhhehehehhe lama tak p interbiew...saya suka interbiew tapi tak suka p kerja pulak..akekeke sangat terbalik...jgn salah anggap yerr...
 
tq kak..sya leh gune lepas ni,sbb nak apply keje tempat lain plak..da lma xg intebiu ni,cuak gila rasanya..hehe