Thursday, February 20, 2014

Padang-Bukittinggi Trip: Supir dan Tips

Salam,

Dee nak share sikit info untuk trip Padang - Bukittinggi, in case ada yang nak pergi.



Dee guna perkhidmatan Bu Dece dari Cahaya Tours Travel.

Contact Bu Dece adalah seperti berikut:-

Tel:  +62 821 70 150 277 / +62 819 73 545 402
Pin BB:  25C7E105
Whatsapp:  +62 878 97 282 950
Email:  padangrentcar@yahoo.com


Alhamdulillah, Bu Dece ni service cepat. Dia punya package pun lebih murah. Balas email pantas. Dia boleh buatkan semua tapi kami mmg tak nak ambik full package. Kami ambik transport & penginapan je. Kami bayar sebanyak IDR7,300,000 utk 8 orang selama 4 hari 3 malam. Lebih kurang RM2,000. So, sorang dalam RM250 je. Harga flight ticket aritu dalam RM150 return + luggage and beli seat.. Itupun tak beli masa promo. Kalau promo lagi murah kot.


Eh, pasal tips tu.  Takdelah tips sangat, cuma bawak duit byk tau untuk shopping. Telekung, kain sulam cantik2...lebih cantik dari di Bandung. Food sedap sebab pedas..hehehe. Bawak sweater sebab Bukittinggi sejuk macam Cameron Highland. Dalam trip ni juga saya tak sempat ke beberapa tempat seperti yang telah dirancang. So, pada yang suka meneroka lebih jauh, jangan lupa singgah Lubang Jepang, Puncak Lawang, Pusat Dokumentasi & Informasi Kebudayaan Minangkabau (PDIKM - Minang Village) di Padang Panjang, Museum Buya Hamka dan ke Danau Singkarak.


Oh ye, pastikan sticker luggage AirAsia ada ye. Sebab Kastam kat Padang strict. Dia check satu2 luggage kita ada sticker ke tak masa sampai.  Match tak dengan sticker yg kat ticket tu. Ada yang kena scan 10 jari. Siap tanya few questions. Kalau ada cop masuk Aceh, lagi banyak soalan. Kenapa? PM saya ajelah ye kalau nak tau full story. Airport Tax di Padang adalah sebanyak RP100,000. Saya akan tambah lagi kalau teringat ye. Oh ye, tukar rupiah siap2lah..kat sana saya x nmpk pun money changer. Tp kalau shopping kat Bukittinggi boleh bayar pakai RM.

Ok, ni link to all entries about my trip. Selamat bercuti!


21 comments:

wokeh..
tenkiuu soo much!!
 
i nak pegi padang bukit tinggi hari ahad ni. tq for the info dee.
i memang follow travelogue u ni sebab nak tau info/tips :)
 
Thanks for the info kak. Ntah bila lah bley sampai sini.
 
Sgt2 membantu ni DEE...tq for sharing info2 ni...senang lah mana tau ada rezeki..akk rujuk jer bloq ko...
 
Nak pergi karang aku ajak je la kau Dee. Jadi tourist guide aku pun boleh kan? Hahaha.
 
mmg kastam diaorg sangat strict.
 
kalo plan nak pegi tapi minta dee blanja boleh
hahahahaha...larikksss....

sejukkkk mata memandang kehijauan tu dee....
 
Bagus juga you share all the info di sini. Senang untuk buat rujukan.
 
bagus Dee ni --- bnyk dpt info d sini
 
terbaik ni dee...tips yg sgt2 berguna utk sape2 yg memerlukan...aku terus terang, suke kalo ko update pasal bercuti ni sbb ko details ....mmg senang paham bace travelog ko....
 
Masa Aina pergi minta tolong pemandu je tukarkan...tapi tinggi sikitlah tukarannya.
 

Assalamualaikum Tuan/Puan.

Saya mohon maaf pada Tuan/Puan untuk boleh iklan sedikit disini, semoga kebaikan hati Tuan/Puan untuk memberi izin iklan ini, menjadi amal ibadah disisi Allah SWT hendaknya amiin….

Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
Tour operator & Travel Agency

Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

Contact person : Amsyahril
Mobile : +6285263007445 ( WhatsApp )
E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.



 
RM 250 sorang Transport + Stay? Murah tu...
 
Assalamualaikum…
Kami menawarkan pelbagai pakej menarik ke Padang Bukittinggi untuk anda.Semua urusan kami lakukan.Dari urusan tiket,hotel,transport,makan dan pemandu pelancong semua kami sediakan untuk anda.Untuk group yang besar di alu alukan.hadiah menarik menanti anda.
Tak perlu bersusah payah menguruskan group anda.Berikan senarai nama peserta dan tarikh perjalanan dan semua kami uruskan.Urusan di lakukan di Malaysia.Mudah dan selamat.Temujanji untuk urusan group yang besar juga boleh diatur.
Hubungi saya di talian 0126665436 atau lihat di blog saya untuk maklumat lanjut.Banyak maklumat berguna untuk panduan anda.
http://freelancetour.blogspot.com
 
Perlu hati2 bila hired supir yg kurang dikenali. Lebih baik kita hire supir yg blogger biasa guna khidmat diaorg nih. Nnti tak pasal2 ada plak kes kena tipu. Biasa 6x ke sana saya guna service sorang supir ni je, tak pernah tukar2 pun dgn yg lain. Nama dia Aldi Safri. Ermmm...biasa dgr kn nama dia ni...of course service dia bagus sbb tu setia guna Aldi je. Boleh contact Aldi kat no ni +6281363385879. Boleh wasap jgk.
 
Thanks for telling about our motherland Minangkabau to everyone..it really help for us

Regard,

Mr. Jo
www.royaletravel.blogspot.com
www.padangbukittinggitour.com
 
Kami menawarkan perkhidmatan dan pakej percutian ke Padang Bukittinggi.Urusan dilakukan di Malaysia sahaja.Mudah dan murah.Hubungi kami ditalian 0126665436 untuk pertanyaan ground pakej.
Email:aziman68@gmail.com
Untuk membaca komen2 pelanggan kami,sila ke:
http://freelancetour.blogspot.com
Insyaallah yang terbaik kami berikan dan jaminan kepuasan wang di kembalikan untuk anda!!
 
salam kak, blh mtk wassap/wechat x???nk tya akak pasal trip ke Padang ni...
 
Buat pengetahuan semua, aldi safri tiada kaitan dgn mana2 syarikat @ agent pelancongan lain krn aldi menguruskn syarikat dia sendiri iaitu Starlight Tour & travel. So, dialu2kan kpd yg ingin @ masih tercari2 khidmat driver & transport utk percutian ke pdg-bktggi, sila pastikan anda menghubungi Aldi hanya di no +6281363385879. Jgn mudah percya dgn org lain yg mengaku dia adalah kenalan aldi & blh menguruskn percutian anda bagi pihak aldi krn aldi sndri yg akan mnguruskan dr A-Z. Sudah byk kes2 penipuan mcmni. So....tolong hati2...
 
Assalamualaikum.

Salam dari BUKITTINGGI PADANG.
Salam juga buat admin.Mohon ijin untuk tumpang promotion kat sini.
Salam dari saya Komen ajo.
Saya nak menyapa tuan dan puan.Abang dan akak.pak cik dan mak cik.dan korang semua yang nak berencana untuk mengadakan lawatan ke bukittinggi padang.Saya ada penawaran harga menarik untuk percutian anda.Untuk info detail nya silahkan contact saya di talian.

KOMEN AJO.
Call/sms/whatsapp'
+6281363990477

Email.sopirpelancongan@gmail.com

Terimakasih admin.

Wassalam
 
Assalamualaikum.

Salam dari BUKITTINGGI PADANG.
Salam juga buat admin.Mohon ijin untuk tumpang promotion kat sini.
Salam dari saya Komen ajo.
Saya nak menyapa tuan dan puan.Abang dan akak.pak cik dan mak cik.dan korang semua yang nak berencana untuk mengadakan lawatan ke bukittinggi padang.Saya ada penawaran harga menarik untuk percutian anda.Untuk info detail nya silahkan contact saya di talian.

KOMEN AJO.
Call/sms/whatsapp'
+6281363990477

Email.sopirpelancongan@gmail.com

Terimakasih admin.

Wassalam