Friday, March 13, 2009

Resepi Rahsia Keluarga Ku...


Salam semua..u oll ingat x lagi dulu sy penah bercerita tentang bondaku seorang peniaga mee bandung yg tegar di Bangsar. Hah...nk kongsi rahsia resepi bersama u oll. Inilah kuah mee bandung yg telah dimasak..dan boleh disimpan berbulan-bulan lamanya. Setakat ni 3 bulan tu plg minimumlah. Resepi utk semangkuk besar kuah ni ialah seperti berikut:-

Bahan-bahan:-
1 kg ubi kentang (dipotong sederhana nipis, digoreng dgn minyak penuh dan ditumbuk/digiling)
2 biji ubi keledek (proses yg sama dgn ubi kentang tadi)
1kg kacang tanah (digoreng dan dikisar sederhana halus)
500 gram cili boh / paket yg berharga RM2 (kalo nak pedas lg tambah..kalo xnak pedas kurangkanlah...tp byk ni sebenarnya xlah pedas sgt pun..biasa je)

Cara-cara membuatnya:-
1. Tumis cili boh sehingga masak
2. Masukkan ubi kentang, keledek dan kacang tanah
3. Kacau rata sehingga masak dan angkat
4. Biarkan sejuk dulu sebelum dimasukkan ke dalam fridge

Sediakan stok air rebusan daging....n pastikan daging u all dh lembut/empuk ye...tp kalo u oll nk tambah ayam, sotong, udang ke boleh gak. Tp resepi mak sy mmg pakai daging je.

Cara-cara memasak pulak. Tumis bawang putih.

Masukkan stok air rebusan daging tadi...

Masukkan sayur kobis, sawi, tauhu yg telah dipotong kecil dan hirisan daging.

Ambil sesenduk atau lebih pes kuah mee bandung yg telah dimasak tadi. Kalo nak pedas lg..tambahlah pes kuah tu. Kacau rata. Masukkan juga sos cili dan sos tomato sesedap rasa.

Biarkan mendidih. Masukkan garam, serbuk perasa dan gula. Oh, ye..gula mesti ada..kalo tidak rasa dia mmg lari dari rasa asal.

Masukkan telur...mengikut berapa org nk makan..

Biarkan telur itu masak...

Asingkan telo supaya suma org mendapat bahagian masing2...

Telor yg sudah diasingkan...

Masukkan mee...tapi kalo tetamu tidak smpi lg jgn dimasukkan mee kerana ia mudah kembang. Biasanya masakan ini akan mula dimasak setelah tetamu tiba. Ianya lebih sedap.

Mee bandung yg telah siap dimasak.

Taburkan bawang goreng yg dibuat sendiri...dan campurkan telo yg diasingkan tadi. Rahsia yg paling last skali mengikut kata kakak sy yg berkongsi resepi ini ialah...tukang masaknya haruslah berkemban....wakaka...selamat mencuba!!

15 comments:

wow wee bestnyer bulih try ni
dee kena tag tau, tgk kat blog kita k
 
Kalau aku jantan nak buat mee ni, kena berkemban gak ke? Syarat ni wajib ke harus??? Aku tgh fikir, nak ke tidak.....
 
fuyoooo..sedapnyer.
 
wah..berkemban katanye...berkemban tu kna pakai kain batik ek?ke tuala pun bleh...sbb takde kain batik!woohoo...

da tak jd rahsia keluarga la...oo bocor rahsia ek!
 
la apsal gambar tukang masak yg dok berkemban tu u tak snap skali kihkihkihkih..

nampak very the yummlicious lah sis!
 
ngape x expose yg tukang msk tuhhh..yg masak tuuu...nk nengok dee kemban ke x masak.w.akakakaka
 
huwaaa...naper kita tak berkenalan dolu2 lagik. Aku sangat kepingin itu mee bandung. Kan sini takder yang sodap. Err...tak tingin ker nak pasarkan rempah tu??? Eh, aku ni tetiba otak bisnes dah mai.
 
wow!!! berpinar2 lieya tgk.....sedap tu dee....harus aku cari kat psr mlm ni karang...nak suruh aku membuatnye...idak laa...aku ni pemalas heheheh tapi kalo mkn tuk ramai2 mungkin rajin laa kot, ni setakat laki aku ngan aku punye tekak jek....aduhai tak semenggah aku nak masak hehehehe

ape pun, thank sebab sudi share resepi ni, aku dah salin okey!!!!
 
waaaaaaaaaa...
dah le ujan2 nie dee..

kty lapo tgk mee bandung nie..
no secret anymore..bila le dee nak banjer mee bandung nie
 
mamaadam: eh..nti sy jenguk ye..

km: ko kemban pakai kain pelekat je..hehehe..

ratna: sedap..cubalah..

mummyaeesh: hehehe..tu gurau je tu...tulah dh bocor dh...

rasp: my sis pakai bajulah..dorang saja soh boh ayat berkemban tu..gurau2..

neeza: hihihi..bkn i yg masak za..my sis..

mas: xlah mas..mkn utk keluarga2 je..tp kalo ada yg call so mtk msk..kalo ada masa my sis buat gaklah..dulu2 my mom yg meniaga..

lieya: kalo ko masak sket..ko buatlah sket je..kuah tu leh simpan..bkn kena masak jam2 tu gak..beza dari di kedai lieya..ko prasan x..x pakai pun sos apa2..

kty: kita pun baru tatih2 blaja buat..nti kalo dh expert leh ajak kty..
 
erm...sedap2..rahsia yg bukan lg rahsia...mesti try nih...sabar eh ell publish n3 mee bandung dee...tp tunggu tahun tau...:)
 
Waduh...enak banget tu...kalau saya makan mau 5 mangkok, itu pun engak kenyang lagi.(Dee...Pak Cik cadang u buat party untuk rakan blogger dan masak mee yg u tulis, baru kaw..kaw betul.
 
hmmmm sedapnya.. kebetulan aku pun suka makan mee bandung... apakata Dee masak antar kat opis aku
heehehheheh
 
yay! akhirnya kuar jugak!! nak try lah!!!!

nanti kalau jadi ayu bgtau yer..kalau tak jadi.. ayu buat diam je lah.. hiks!
 
nampak pon dah sedap dah,.. biler la nak try buat neh?.. hmmm