Tuesday, June 12, 2012

Labu Sayong, Kuala Kangsar


On the way balik ke KL, kami singgah Kuala Kangsar.  Misi?  Nak cari labu sayong.  Main gamble je ni.  Sampai town Kuala Kangsar, ternampak signboard tulis Sayong.  Moh ler kita.  

Hujan lak time tu tapi alhamdulillah, kami akhirnya sampai ke kawasan industri Labu Sayong.  Kat tepi2 jalan tu mmg banyak gerai tapi kami tuju direct ke kawasan industrinya.  Lebih banyak pilihan dan lebih murah.  Jalan masuk sebelah kubur.  Jangan suspen tau..hahaha.  Kitorang borong 6 labu sayong tau kat sini.


Selain dari labu sayong yang tradisional orang bubuh air tu, ada juga yg utk hiasan lampu.  Ada juga tabung dan hiasan2 kecil.  Oh ye, labu yang hitam tu, u oll boleh pilih tau nak berapa liter punya.  Ada 1 liter, 1.5 liter, 2 liter.  Harga dalam RM8-RM12.  

Sebelum nak guna, kena rendam dulu selama 3 hari.  Lepas tu baru boleh bubuh air utk diminum.  Jangan ambil yg warna tanah tu sbb airnya nti terasa tanah.  Ambil yang hitam kerana sudah dibakar dalam sekam padi.  Yang tambah menariknya lagi...tadaaaa.


Dorang siap ajar budak2 cara nak buat pasu/labu sayong.  Masa ni Mimi tengah melicinkan permukaan pasu.  Enjoy betul dia.


Pastu mengecat pulak. 


Mengecat warna merah bata pulak.


Kemudian buat lorek2.  Yang pusing2kan benda tu..si Mimi tau.  Tengok kaki dia..ada tmpt pijaklah tepi tu.  Bila kita pijak dia pun berpusing.  Tetiba teringat cerita Ghost..hahaha.


Fifi pun takmoh ketinggalan.


Bab lorek2 yang ni, tokey lah buat.  Kalau Mimi yang buat, berkecai kot..kehkehkeh.


Taadaaa...hasilnya.  Cantikkan.  Lepas ni kena bakar lak dalam oven khas.


Akhir sekali, posing time bersama tokey kedai.  Kat tangan dorang tu ada labu kecik utk hiasan, free gift dari tokey kedai.  Best tak?  Best kan.  Anak2 saya mmg enjoy habis.  Siap ckp nak datang  lagi sini kalau ke Taiping.  Kedai kat situ semuanya ada bengkel dan style gini utk  memikat hati pengunjung.  Korang kalau ke sini.  Cari kedai ni tau.

Win Kraf
117, Kg Kepala Bendang
Sayong, Kuala Kangsar, Perak.
No. Tel: 012-561 5524 (Wati) atau 012-561 5581 (Win)

Nak buat rombongan sekolah boleh, rombongan cik kiah boleh.  Moh tengok hasil kraftangan tradisional tempatan.  Terapkan minat ni pada anak2 kita.  Jom terokai Perak!

21 comments:

tak beli pasu air pancut ke dee

pun murahkan...bestlah :)
 
wajib singgah kan dee kalo dah sampai...lieya ade gak singgah ari tu tapi kedai lain laaa..beli sebijik labu konon2 buat simpan air masak gitu heheeheheh

bagus mimi n fifi tak malu2 nak cube buat labu tuh....
 
best gak kan gi tempat2 gini....
leh lah try gi sini gak next time singgah tepeng...
 
ni klu myra pg ni suke dia..
anak dara aku mmg suka keja2 seni gini
 
dulu time skolah mmg slalu ke sini ikut rombongan..air klu letak dlm labu tu mmg sjuk jek kan ;)

ish syoknya..mmg suka tnjuk bnda2 camni kat anak2 ;) dorang tak kenal bnda2 nie dah :(
 
terima kasih kerana bagi saya idea!!
 
namanye saya duk ipoh..ipoh sebelah Kuala je..tapi xpenah nak gie pun tpt buat labu sayong nie..hihi..tengok blog sis rasa macam best je kan..hihih
 
serius kalau g sini mesti borong sakan...heheheh

ayaq dlm labusayong ni sdp...sejuknjaa dl arwah mama suka guna labunih

**kak, nida amik herbalife just yg main ja..xdaklaa fanatik amiksume....* alhamduLillah skit sebanyak membantu..hehehehhehe nida pun xmampu jgk..tp ala kadar ja.
 
Kat rumah pun ada labu sayong nie. Masa mula2 beli rajin gak ler masukkan air.. dah lama2 tuh jadi hiasan jerk laa.. :)
 
sis, beli tak labu sayong yg leh isi air tuh? org ckp air dia sejuk je kalo simpan dlm tuh.. sedappp~
 
huhu kg syarul kt kuala kangsar ni
tp aku xpernah jejak kaki ke tempat2 gini
rugi yang amat
 
windu lak dah lama tak balik perok...mmg sejuk air dari labu sayong ni!!
 
cantik labu sayongnya sis.. sy pun suka jugak tgk labu/ tembikar2 nih..
 
menarik..x la mahal sgt kan..ritu kita suh kwn jer belikan..tp x guna utk letak air pon..:-)
 
suka minum air dr labu sayong
 
utk derang memang bagus pendedahan secara live ni kan...konpem derang enjoy..
 
kalau minum air dari labu sayong rasa sejuk je air tu... nak gak merasa buat labu ni..

visit mine http://iekapelik.blogspot.com
 
Di Kuala kangsar juga boleh mendapatkan perkhidmatan Inap Desa(Homestay)terletak lebih kurang 1km dari Bandar Kuala Kangsar , menawarkan pakej kumpulan atau kelurga(muslim) dengan harga MYR150/Hari .

Lebih lanjut lawati : http://jushafikhomestay.blogspot.com/

No : 012-5496200 . En Shafik
017-5186838 . Pn Azizah
 
salam....jauh xtmpat pmbuatan labu ny??
 
bole saya tahu alamt tmpat ini dmana??
 
uhm...salam..nk tnya apa nama tokey nih????...harap maklum...klu boleh nk jwapan la ni..sbb esok nk bgi tugasan kt cikgu esok.....