Friday, November 2, 2012

Mandi-Mandi Di Janda Baik


Lepas je check in..kitorang ronda satu kampung nak cari the best place nak mandi.  Actually ada waterfall, tapi kena jalan ke dalam sedikit jalan kaki.  Unfortunately jalan nak masuk ke waterfall tu adalah sangat lecak.  So, kitorang lepak kat Santai Riverside je.  


Air kat sini tak begitu dalam, sesuailah untuk anak2 mandi.  Tapi anak2 saya agak takut sbb banyak batu dan licin.  Lagipun dorang rasa tak feel sbb xleh nak terjun tiruk sangat.  Tapi airnya..perggh...sejuk betul.


Ambik kesempatan membuang segala kulit2 mati dengan menggosokkan batu sungai ke kaki2 yang kematu..hihihi.  Suka pic ni sebenarnya.  Ada puteri tengah bersiram..hahaha.  Kitorang mandi tak lama sebab langit dah nampak mendung.  Saya mmg takut kalau ada air pasang.  

Tips utk uol..kalau langit gelap di bahagian hulu sungai, better korang beredar dari sungai walaupun cuaca masih cerah di tempat korang mandi.  Sebab fenomena air pasang ni xleh jangka.  Sekali datang abis disapunya.  Macam kejadian kat Ulu Bendul dulu.  Kat tepi2 ni adalah gazebo, chalet segala.  Sapa2 yang minat nak camping bolehlah juga book kat Santai Riverside.  Pamphlet yang owner Santai Riverside bagi pada saya tertinggal pula dalam kereta kawan.  Dengan baju basah2 tu kitorang balik ke hotel.


Sampai je hotel, terus terjun swimming pool.  Yang ni anak2 saya mmg sukalah.  Sebab boleh terjun tiruk segala.



Mamanya tak abis2 posing..hihihi.  Kolam orang dewasa taklah dalam sangat.  Ada sampai leher saya kot.


Mmg best dapat istirehat kat tepi pool.  Oh ye, cuaca xdelah sejuk pun...matahari memancar terang tapi kalau dekat sungai tu mmg segar jelah rasa.  Keesokan harinya cuaca mmg best..berangin2..mmg rasa fresh sgt.


Sambil membaca novel yang beli bertahun-tahun dulu..entah bila nak abis.  Cuma pesanan saya, make sure ada orang monitor anak2 mandi.  Adalah mak orang ni duduk sebelah saya santai2.  Anak2 saya kat dalam pool kanak2 so xdelah nak worry sangat.  Sambil baca sambil saya tengok2 dorang..jeling2 dorang.  Anak dia dalam pool orang dewasa dengan pelampung.  Dia boleh duduk relax je  tengok dari jauh.  

Tetiba dia berlari.  Saya tengok anak dia dh nak lemas.  Mujur ada orang dewasa yang bersantai2 tepi pool sambil merendamkan kaki berada dekat dengan anak dia.  Terus dicapainya.  Termengah2 lah budak tu.  Mujur tak lemas.  Kadang2 ada sesetengah parents ni mmg amik mudah keselamatan anak2.  Kalau nak biarkan anak2 mandi di kolam dewasa dengan pelampung make sure kita pun masuk sekali dengan dorang.  Yelah budak2 ni pandai buka jaket sendiri, keluar dari pelampung sendiri.  Mujur takde apa2.


Khas untuk mereka2 yang nak cari resort depan sungai.  Ni depan D'Ark Resort.  Yang warna gelap tu dalam tau.  Saya tengok ada orang dewasa masuk paras dada.  So, kalau nak mandi sini make sure anak2 dalam pengawasan uol jugak ye.  Yang sebelah awek baju merah bertenggek atas batu tu ok sketlah x dalam sangat.


Yang betul2 depan pagar resort tu sungai dia agak cetek tp banyak batu.  Tapi kat sini mmg byk chalet.  Pilihlah dari yang murah sampai yang mahal.  Geng..kita sewa sini nak satu malam..sambil2 berBBQ..sure best kan.  Janda Baik mmg tempat yang sesuai untuk bersantai..tak sampai sejam pun dari KL. Exit Genting Sempah je.  Jom Cuti2 Malaysia!

26 comments:

kak dee!..nens pon br pergi 2 bulan lps cherengin hills ni,best kan..nens carik jugak air terjun die mana..last2 mandi kt pulau...pulau ape ntah,..yg dekat ngn cherengin tu jek..

air die mmg sejuk giler kan..sampai biru bibir2 ammar mandi sini..hehe
 
berst nyer hotel tu!
 
dah lama x mandi manda kat Jeram..nak pi Ulu Bendul dah x berani...
 
bestnyer.. da lma xpgi bmndi mnda ni.. perut da berat xleh nk berenang da.. hehe..
 
dah lama x mandi sungai..kalo kolam selalu..sbb every weekend bawa fir mandi kolam..fir yg dah teror berenang pun..kalo dia masuk kolam..kty selalu pantau..risau kot apa2 yg tak diingini berlaku.
 
cheringin?

banyak kenangan manis di situ!
 
Waaaahhh bestnyer...

 
tengs review kak...

kalau pegi time cuti sekolah ni sure chalet2 kat sana penuh...huhu...

 
Amboiiii nyamanya berendam dlam sungai tu...segar jer rasa kan...betul kata kamu DEE..akk kalau bwak anak ke pool...biar sampai kematu vontot duduk kat tepi pool tu...akk tetap akan tunggu juga...kanak2 kalau dah syok mandi..mereka tak akan ingat pesan kita supaya jgn mandi kat pool dewasa...Beringat sebelum kena kan lebih baik....
 
Janda Baik memang terbaik. Sebab Janda Baik nieh tptnye sempoi dan relax. Paling best bila tido laaa...tak ingat dunia :)

Ok...so, lepas nie adalah tpt baru nak lepak kalo gi Janda Baik :)
 
tunggu doubleIS beso sikit..syok bawa derang camping..

pst..aweks di tepi sungai tu natural color suka ;)
 
ah!!! saya bile terjun sungai je krem kaki...bile terjun swimming pool pun krem juge...SIGH! have good weekend Dear!!
 
wah tq share info ni ye, plan nk pi jugak
 
baca citer akak nih cam rasa nk terbang ke janda baik skrg jugak.. beshnya.. hehe..
 
Anak Aina pernah terlemas kat CasaRacado dulu masa umo 5 tahun nasib baik ada sorg lelaki ini memang dok mengawasi anak2 dia mandi terperasan anak Aina tergelincir jatuh kolam dewasa. Orang yang berheppening dalam kola tu pun tak perasan tapi dia bersandar kat kerusi jauh dari kolam nampak pulak.

Sekali dia berlari terus dapat sambar rambut je...anak tu dah separuh nyawa. Lepas tu serik...sebenonya mak leka berborak ngan kawan2.

Janda baik mungkin boleh masuk list nih tp tak tau bila nak pergi...ahahahaa...
 
takut nak mandi air terjun cmtu..takut pacat..hehe
 
Lama tak mandi sungai ...
Best gakk kan ...ramai2 ....bbq bagai...
 
Saya kenal sungai yg dekat ngan D'Ark itu hehehe... tp haritu tak gi mandi sebab nampak cam tak best boleh? *Mengada* Betul tu kalau anak2 mandi kt kolam even kt tpt kanak2 pun mata kite kena monitor gak kat dorang. Kite kalau anak2 dh setat terjun memang hati tak senang ajelah...
 
as salam

ee best nyer..rasa mcm nak kena pegi jugak lah kat sini..heheh semua tpt saya nk gi..can tu :)
 
isshh kalau duk kolam kanak2, aku mmg tak risau sgt. tapi kalau nak masuk kolam dewasa, aku make sure laki aku pun ada sama. Kalau aku pun tak jadi apa, sbb aku tak pandai berenang
 
blogwalk~ nice blog sis
 
true sis...
malang tidak berbau kan...
so lebih baik on alert sblum terlambat....
 
Bestnya main air aje...
Sis..u nampak cantik dgn dress coklat tu..
 
bila nak g jalan ni kalau dah tiap kali cuti panjang nak balik kuching je kerjanya? hehehhe
 
sungai tu kompem x de pacat kan??
 
Thank you for sharing your thoughts and for inspiring us.
Keep it up and continue on what your doing. Visit my site too.

triciajoy.com

www.triciajoy.com